Ajutor in afacere

Afacerile in anul 2014 au devenit destul de dificile in sensul ca nu oricine mai reuseste sa faca si profit. Criza financiara din care Romania nu mai reuseste sa iasa isi spune cuvantul si isi ia tributul. E foarte greu sa mentii pe linia de plutire o firma atunci cand economia este sugrumata si te vezi in imposibilitate de a mai lucra, de a mai furniza. Poate nu mai ai cui, poate nu mai poti da.

Ma gandeam la Severin, orasul in care locuiesc de 25 de nai. Inca nu mi-am facut bocceluta sa plec precum majoritatea celor de varsta mea. Toata lumea considera Severinul un oras mort si asa este. Locurile de munca nu apar si daca apar sunt prost platite. Recent doua fabrici se vor deschide insa nu vor salta nivelul de trai. Fabricile vin aici pentru ca se lucreaza pe 700 de lei pe luna, nicidecum din alt motiv. Ca si zecile de hipermarketuri care au impanzit orasul. Au distrus economia de cartier iar sutele de locuri de munca ce s-au creat sunt platite cu minimul pe economie.

Ca sa ai o afacere in acest oras ai nevoie de mult spirit antreprenorial. Sau macar un ajutor din partea statului. Statul de multe ori te ingroapa insa mai da din cand in cand si o mana de ajutor. Gasesti aici fonduri minimis de care ai nevoie pentru ca afacerea ta sa depasasca perioada dificila.

Eu lucrez in domeniul vanzarilor, al comertului cu produse petroliere. Fata de anul trecut pot spune ca vanzarile au scazut cu 20-25% in situatia in care preturile nu s-au modificat. GPL-ul are exact acelasi pret ca anul trecut, respectiv 2.99 lei/litru insa vanzarile au scazut. Pretul benzinei si motorinei au crescut intr-adevar la niste praguri istorice. Atunci cand vanzarile iti scad cu 25% trebuie cumva sa reduci cheltuielile pentru a face fata.

E destul de dificil sa vezi cum profitul scade fara ca tu sa faci vreo gresala, fara ca tu sa ai vreo implicatie. E destul de neplacut sa vezi cum un oras intreg moare, se stige cu o ratie de 20% pe an. Daca o tine tot asa in 5 ani nu o sa mai mearga nimic aici, orasul o sa devina o fantoma precum Motru sau Anina.

One Response

  1. axxapro July 15, 2014

Leave a Reply