Ajutor din partea statului

Atunci cand iti deschizi o afacere intr-o tara ca Romania, trebuie sa fii in primul rand super naiv. Am cativa ani in campul muncii si mi-am dat seama de faptul ca statul nu te ajuta cu absolut nimic, din contra, iti trimite controale pe cap astfel incat sa nu reusesti sa strangi mai nimic. De cand cu restructurarile din sectorul bugetar si adancirea crizei financiare, organele de control incep sa calce pragurile din ce in ce mai des incercand sa faca rost de bani ori pentru visteria statului, ori pentru ei sub forma de spaga.

De la inceputul anului si pana acum, adica 8 luni, la punctul de lucru unde lucrez eu si-au facut aparitia urmatorii: de 2 doi ITM-ul, de 2 ori Garda de Mediu, VAMA de 2 ori, RAR-ul a venit o data, Metrologia o data, Politia o data. Cam atatia imi aduc minte pe moment ca au venit, insa s-ar putea sa mai fie.

Ei bine, acesti indivizi sunt trimisi de sefii lor special ca sa adune bani sub forma de amenzi. Toata lumea stie ca atunci cand ai o afacere, oricat de mult te-ai stradui sa fii in ordine cu actele este aproape imposibil. De exemplu VAMA cand a venit la mine in control a vrut sa dea amenda pentru faptul ca statia la care lucrez nu este dotata cu generator de curent care sa porneasca automat in caz ca se ia curentul. Pai frate, e 10.000 de euro unul. Statia cu tot cu teren nu cred ca face atata. Tipii astia au de partea lor niste legi special facute ca sa nu scapi de amenda. E ridicol.

Cei care doresc totusi sa incerce o afacere trebuie sa stie ca pot beneficia de un ajutor din partea statului, altul inafara de controale, sub forma de ajutor minimis. Sunt niste bani care chiar te ajuta in dezvoltare. Toti cei care au inceput vreodata o afacere stiu cat de greu este la inceput cu finantele si toate cele. Trebuie de cele mai multe ori sa razbesti singur prin toate problemele, nimeni nu iti sare in ajutor la nevoie.

Cam asta este tara in care traim, axata pe ideea de fiecare pentru el si cam atat. E bine ca totusi mai exista cate un mic ajutor dinacesta, iti mai indulceste amaraciunea creata de un sistem corupt pana in ultima molecula.

Leave a Reply