Anul tehnologiei

Pot spune ca anul tehnologiei este fiecare an in parte.  Nu stiu daca pentru altii are sens aceasta afirmatie, insa ceea ce vreau sa spun este ca an de an tehnologia avanseaza si isi atinge apogeul. Daca anul acesta cumperi un laptop Dell cu 3000 de lei, anul ce vine il vei cumpara cu mai putin de jumatate din pret. Asta daca il vei mai gasi in magazine pentru ca tehnologia avanseaza atat de mult si de rapid in 12 luni, incat e posibil sa se scoata din magazine lucrurile depasite.  Ce e de facut in aceasta situatie? Cum ne putem feri de vraja avansului tehnologic? Pai simplu. Nu exista solutie. Singura solutie care se impune in acest caz presupune sa cumparam acum tot ceea ce ne place in materie de tehnologie, precum o tableta Samsung de exemplu. Indiferent cat am astepta noi, niciodata nu o sa apara pe piata un gadget care sa nu se devalorizeze in timp sau care sa nu fie depasit din punct de vedere tehnologic.

Ma uitam pe net la preturi tablete si observam ceea ce spuneam mai devreme. Daca in primavara cumparai o tableta cu 600 de lei, acum o cumperi cu 450. In curand, la urmatoarea lansare de versiune nici macar nu se va mai gasi pe rafturi versiunea veche si nu va trece nici macar un an de zile pana sa se intample acest lucru. Tehnologia lucreaza rapid si are un impact devastator.

Se anunta vremuri bune din punct de vedere tehnologic. Desi aparent pare ca batem pasul pe loc, nu mult timp ne mai desparte de momentul in care filmele SF ale anilor 90 vor deveni realitate. Ma uit la tata si imi e tare greu sa imi imaginez ca voi ajunge la varsta lui, iar cand voi ajunge oare ce fel de telefoane mobile vor fi atunci? Peste 40 de ani? Este un exercitiu de imaginatie pe care acum cel putin nu il pot duce la capat. Daca din 2002 pana in 2014 s-a trecut de la 256MB SD RAM la 128GB DDR4, nu pot sa imi imaginez ce va fi peste 40 de ani.

Leave a Reply