Aveti trusa cu scule la masina?

Cu siguranta toata lumea isi aminteste cum arata un portbagaj de Dacia 1300 sau Dacia 1310… Jumatate era plin cu scule, chei, surubelnite, un intreg arsenal… Aveai nevoie de ele mereu pentru ca cine a avut Dacie stie ca este denumita “masina surpriza”… E drept, multe dintre Daciile 1300 si-au trait viata, au peste 30 de ani asa ca uzura isi spune cuvantul. Nici calitatea de constructie nu a fost uimitoare in cazul lor dar totusi, cu iscusinta soferului sau mai bine zis a mecanicului de ocazie, a reusit sa traiasca 30 de ani.

Sunt de parere ca in ziua de azi, in contextul lumii moderne, nu ai nevoie sa ai in masina mai mult decat cheia de roti. Masinile moderne sunt atat de avansate tehnologic, incat clasica reparatie cu sarma nu le ajuta intotdeauna. Daca la Dacii sarma era leacul pentru orice problema, masinile moderne se bazeaza pe senzori si calculatoare. Desi am un Renault de mai bine de 1 an si jumatate, nu mi-am cumparat nici macar o cheie de 10. Sunt pe principiul ca daca o cumpar nu stiu sa o folosesc, asa ca mai bine nu dau banii aiurea.

Viata e destul de scurta si nu ne putem pricepe la de toate. Nu toti avem timp sa invatam mecanica aplicata pe propria masina, documentandu-ne prin vecini sau pe internet. Avem nevoie de o masina functionala zi de zi asa ca atunci cand se strica o duci direct in service, unde oameni calificati se vor ocupa de ea. Intr-adevar, asta cu oamenii calificati din service e cu semnul intrebarii dar in fine, e o discutie pe care o vom aborda intr-un articol viitor.

De ce sa cumperi o trusa de scule daca nu stii ce sa faci cu ele? Ca tot aud ba pe tata ca ma intreaba daca mi-am cumparat scule pentru masina, ba pe alti amici… Le raspund sincer si simplu ca si daca as cumpara nu as sti sa le folosesc, asa ca mai bine nu mai dau banii. In plus, sunt de parere ca o masina care cere dupa ea o trusa de scule nu are ce cauta la tine in batatura. E o cheltuiala si o bataie de cap in loc sa te ajute. Maina nu are voie sa se strice in drum, nu are voie sa refuze sa porneasca, insa si tu trebuie sa ai grija de ea si sa o intretii. E un fel de contract imaginar intre tine si ea, contract pe care ambele parti trebuie sa il respecte.

Nu doresc nimanui sa aiba nevoie de trusa cu scule la masina, indiferent de marca.

Leave a Reply