Babele

Cica la inceput de primavara apar “babele”… sub forma de vreme urata, frig si o ultima umflare in pene a iernii. Adineaori a trecut un vecin pe la mine si mi-a povestit ca aseara ningea la el la tara, intr-o zona de munte din judetul Mehedinti. Pai suntem pe 7 martie si inca nu am scapat de iarna? Se pare ca nu, si daca ma uit la prognoza meteo nici nu vom scapa prea curand de vremea urata. Se anunta vreme frumoasa pana maxim miercuri in zona Mehedintiului, apoi din nou ploi si vreme urata.

Daca nu am avut ploi anul acesta, nu am avut niciodata. Incercam sa refac peisajul anotimpurilor din anii cand eram eu copil. Atunci existau toate 4… Aveam primavara, aveam vara, toamna si iarna si tranzitia de la unul la altul nu se facea brusc. Parca totul avea o noima atunci… Acum, nu mai avem decat o toamna contionua. Daca anul trecut am avut doar o saptamana de vara cu temperaturi mai mari de 33 de grade Celsius, trecerea la iarna s-a facut destul de brusc. Cu toate acestea, doar cateva zile de ger am avut asta iarna in aceasta parte a tarii si o singura zapada de cativa cm timizi.

Se pare ca noi suntem de vina pentru aceste schimbari climatice, incepem sa poluam din ce in ce mai mult, si astfel intoarcem cu fundul in sus un intreg sistem climatic. In acest ritm, nu mult va mai trece pana cand vom reusi sa distrugem in totalitate planeta pe care locuim cu totii. E drept, e un gand destul de indepartat, insa in aceasta directie ne indreptam deocamdata.

Leave a Reply