BISERICA IN VIATA DE ZI CU ZI

Biserica nu mai e ce a fost. Parca a trecut prea mult timp de cand s-au intamplat ultimele minuni ca lumea sa mai creada in adevaratul sens al cuvantului. Se spune ca de m ulte ori credinta o ai fara sa o dobandesti prin anumiti pasi. Convingerile tale au stransa legatura cu personalitatea si cu constiinta si nu se pot schimba de pe o zi pe alta.

In anul 2014 credinta a fost inlocuita cu superstitia. Oamenii se nasc goi de caracter desi il au intiparit in gene. Se nasc simplii si pe parcurs devin complicati. Sufletul se incarca cu personalitate si dupa o anumita varsta incepem sa distingem credinta. Fie o simtim, fie nu. Totul depinde de circumstante si de lucrurile care ti se intampla.

Dupa cum spuneam credinta a fost inlocuita incet incet cu superstitia de niste oameni care nu inteleg ce inseamna credinta. Adevarul este ca pe unii nici nu ii duce mintea sa faca diferenta intre credinta si superstitie. Dovada faptul ca la fiecare pelerinaj de moaste lumea se calca in picioare ca la nebuni, de parca s-ar termina sfantul din racla dupa un anumit numar de atingeri ale enoriasilor. Se calca in piciore ca sa frece portofele de racla sau bilete la loto. E de-a dreptul ridicol si strigator la cer.

Foarte multa lume se duce la biserica “ sa le mearga bine”. Nu se duc pentru ca simt asta, ca sa se descarce de presiunea pacatelor. Nu. Se duc tot din supersitite si mai ales ca sa astepte vremuri mai bune dupa… e o abordare total gresita si inutila. Credinta se simte, nu se negociaza. Nu te duci la biserca in speranta ca faci cuiva un serviciu iar apoi vei fi rasplatit cu o viata mai frumoasa sau mai usoara.

Preotii isi dau si ei in stamba de fiecare data cand au ocazia. Masini luxoase si case mari. Exact inversul a ceea ce inseamna un preot. Cuvantul smerenie nu le intra in slove dumnealor. Nu vreau sa spun ca toti sunt asa insa o mare parte din ei sunt. Nu as avea nimic impotriva sa cheltuie banii bisericii pe lucruri precum un epitaf Vesminte Bisericesti, care arata superb. Sunt de acord cu tot ce se cumpara frumos pentru biserica si pentru slujbe insa nu pot accepta case si vile si masini scumpe cand in curtea bisericii e plin de nevoiasi care poate nici paine nu au acasa. Se traieste foarte greu in Romania mai ales pe la tara si acestea nu sunt vremuri pentru lux. Preotul ar trebui sa fie cel care iti bate la usa fara sa fie chemat, sa te intrebe daca ai nevoie de ceva si sa te ajute fara sa stie dinainte de problemele tale. E putin ciudat ce spun, nu? Parca ar fi o lume prea buna daca s-ar intampla asa ceva in realitate.

Leave a Reply