Când o să înceapă statul să susțină micii întreprinzători?

După ce m-am jucat cu calculatorul de salariu și am ajuns la concluzia că decât să angajezi pe cineva în România mai bine îți vezi de treabă, mi-am tot pus întrebarea din titlu: de ce statul nu susține micii întreprinzători? De ce trebuie aceștia să plătească la stat aproape încă un salariu? De exemplu, dacă eu vreau să angajez astăzi pe cineva și să-i dau minimul pe economie, pe lângă cei 1000 de lei pe care-i voi da angajatului net, bani în mână, voi fi nevoit să scot din buzunar alți 800 pe care să-i dau către stat.

De ce să-i dau la stat? Pentru că așa este legea. Sunt impozite și contribuții la CAS, CASS, Șomaj și multe alte chestii care adunate te fac pe tine, patron de mic business să mai scoți practic din buzunar încă un salariu pe care să-l dai statului. Bine, aproape un salariu, nu sunt 1000 sunt doar 800. Când o să înceapă frate și statul ăsta să trăiască și din altceva, nu doar din taxe, impozite și contribuții de-astea care de multe ori te fac să lucrezi singur, nu cu angajați?

Cum își imaginează statul ăsta că în România se va elimina munca la negru, că se vor face mult mai multe angajări astfel încât să scadă rata șomajului și așa mai departe? Ce se întâmplă? M-am uitat și la alt tip de salariu, că toată lumea am observat că se plânge de faptul că în România sunt salariile foarte mici. Păi cum să fie fraților când eu, de exemplu, dacă aș vrea să dau cuiva 4500 de lei salariu net, bani în mână, ar trebui să plătesc alți 3500 de lei către stat? Pe mine mă costă 8000 de lei un salariu de 4500 ca patron. Așa ceva nu este posibil…

Leave a Reply