Casa trainica

Viata e destul de scurta. Unii ar spune ca incepem sa murim in momentul in care ne nastem chiar si dupa varsta de 20 de ani incepem sa diferentiem idealurile de vise, incercam sa ne facem un drum al nostru si sa crestem in fiecare an cu cate putin pe toate planurile. Pentru majoritatea, prioritati in viata sunt un acoperis deasupra capului si familia. Familia vine la timpul ei insa trebuie adapostita undeva.

Incercam sa fac o mica comparatie intre generatia ceausista si cea actuala. In acele timpuri statul iti dadea casa, banii iti permiteau sa cumperi una. Stateam si ma gandeam la astazi. Nu inteleg cum ar mai putea cineva sa isi cumpere o casa cu 800 de lei salariu pe luna. Poate e o comparatie prea dura si nepotrivita contextului contemporan.

Am cativa amici pusi pe fapte mari. Desi venitul lor pe luna nu depaseste 1000 de euro, cu tot cu neveste ma refer, au decis sa isi cumpere case in rate pe 30 de ani. Mie mi se pare o prostie chestia asta insa daca asa au decis ei… in primul rand bancile nu sunt banci in Romania, sunt camatari. Din 7-800e pe luna sa dai 3-400 pe 30 de ani mi se pare o lipsa totala de viziune din partea lor. Cine sunt eu sa ii judec pana la urma?

Varul meu a muncit in strainatate cativa ani buni. Dupa ce gogoasa imobiliara s-a dezumflat precum un balon a decis ca este momentul sa isi faca o casa. Nimic aiurea pana aici, teren avea de la parinti asa ca s-a apucat sa construiasca. Nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca a reusit sa ridice o casa cu etaj, cu 4 camere cu nici 20.000 de euro. Si altii platesc rate pe 30 de ani la apartamente cu 2 camere luate cu mai mult de 20 de mii.

Daca tot a iesti asa ieftin cu constructia propriuzisa, varul meu a hotarat sa izoleze temeinic casa. Toata lumea stie ca o casa eficient izolata te scuteste de bani grei la intretinere. Nu e nici un avantaj sa ai casa si sa crapi de frig in ea sau vara sa te topesti precum untul in tigaie. A inceut de la acoperis, cu benzi aluminiu si toate cele. A pus spuma de 10 peste tot, a izolat chiar si beciul. E o decizie buna atunci cand te gandesti la viitor. Casa va fi singura care te va primi intotdeauna fara sa iti reproseze absolut nimic, va fi un loc de refugiu in care linistea si pacea va domni.

Dupa ce a terminat casa (a durat aproape un an de zile) am reusit sa fac dinferenta intre o casa izolata si una ne izolata. Eu stau la bloc si nu e nimic izolat si caldura de la mine nu se compara cu cea de la el. E mult mai racoare intr-o casa izolata si ambientul mult mai placut. Am mai vazut case izolate insa doar iarna am avut ocazia sa le vad randamentul.

Leave a Reply