Cat de dificila este autodepasirea?

Oamenii au puteri limitate, asta e clar, insa depinde foarte mult in ce context punem aceasta limitare. E clar ca nu vom reusi niciodata sa zburam fara sa ne folosim de aparate, insa avem niste puteri ascunse in propria gandire. Mintea umana este incredibil de puternica si stim cu totii asta. Nu este puternica precum un robot, nu este puternica precum un halterofil, este puternica prin capacitatea de autodepasire.

Plafonarea si autodepasirea se situeaza la poli opusi. Sunt precum doi magneti ce intotdeauna se vor respinge. Exista si oameni plafonati, dar si oameni capabili sa isi depasasca continuu conditia umana. De ce ne plafonam uneori ar fi urmatoarea intrebare? Din punctul meu de vedere, plafonarea apare doar in cazul oamenilor lipsiti de personalitate si de imaginatie. Nu ai cum sa te plafonezi atata timp cat visezi, atata timp cat iti stabilesti noi tinte in viata, atata timp cat iti faci planuri de viitor. Gandesti, iti imaginezi, vrei mai mult.

Capacitatea de a vrea mai mult difera de la om la om. Unii se multumesc cu mai putin (de exemplu un job foarte putin stresant dar fara realizari) iar altii doresc din ce in ce mai mult, constant, fara sa se uite inapoi (Hitler a vrut sa cucereasca intreaga lume, nu s-a multumit cu putin)…

Autodepasirea este calitatea liderilor, este calitatea oamenilor cu imaginatie, este calitatea celor care nu se multumesc cu putin. Autodepasirea trebuie sa mearga constant, in trepte egale pana cand scopul nostru este atins. Constiinta are si ea un rol destul de important in autodepasire, ea este cea care trage semnalul de alarma in cazul aparitiei plafonarii.

Autodepasirea nu este dificila, dar trebuie sa existe o tona de ambitie si o tona de vointa. Nu trebuie sa treaca o zi in care sa dam stagnam atunci cand avem un tel de atins, nu trebuie sa ne lasam coplesiti de iluzii. Intr-o lume normala in care toti au mentalitate de invingator, termenul de autodepasire nu ar trebui nici macar sa existe. Cu toate acestea, ne putem vindeca de letargie, de plafonare si nu in ultimul rand de delasare.

Leave a Reply