Cat de greu e sa-ti iei concediu in Romania?

Uneori, sa iti iei concediu poate parea misiune imposibila in Romania. Dupa 25 de ani de capitalism, ne confruntam cu niste patroni din ce in ce mai zgarciti si din ce in ce mai neglijenti atunci cand vine vorba despre drepturile angajatilor. Conform contractului colectiv de munca, conform codului muncii, un angajat care lucreaza 8 ore pe zi sau 160 de ore pe luna, are dreptul la 20 de zile lucratoare de concediu pe an. Ei bine, putini sunt patronii care respecta contractul de munca. Astfel, in Romania, se lucreaza mult peste 160 de ore pe luna si se plateste tot salariul minim. Cand vine vorba de cocnediu, majoritatea patronilor iti vor spune pas deoarece oricum lucreaza cu minimul de angajati si astfel, le este imposibila continuarea activitatii daca unul dintre acestia isi ia concediu.

In ramurile unde salariile sunt mai mari, firma merge destul de bine si asta inseamna ca are suficienti angajati astfel incat sa isi permita sa dea concedii. Majoritatea celor care pleaca in concediu sunt oricum oameni cu bani care isi permit de exemplu sa stea 2 saptamani prin Grecia la relaxare. Cei mai afectati de lipsa concediului sunt cei care muncesc ore multe pe bani de nimic, intrucat afacerile nu sunt atat de profitabile si nu merg atat de bine astfel incat patronii sa aiba oameni extra calificati care sa suplineasca lipsurile.

Stau si ma uit la jobul meu de exemplu. Eu daca vreau sa merg in concediu nu are cine sa vina la serviciu in locul meu. Anul trecut am fost nevoit sa nu-l mai iau din pricina faptului ca patronul a refuzat sa imi acorde zilele prevazute in contract si de cat sa plec o saptamana in loc de 4, am renuntat le idee. Salariul bineinteles ca este 800 de lei, minimul pe economie. Exact ce discutam mai sus despre afacerile profitabile.

Leave a Reply