Cat de mult conteaza odihna?

Somnul este foarte important si asta nu o spun eu. Sunt studii intregi care atesta acest lucru. Din punctul meu de vedere, viata e foarte scurta iar timpul nu ne permite sa ne rezolvam toate problemele in timp util, astfel incat sa ne ramana si destul timp pentru somn. Jobul, problemele din viata de zi cu zi conditioneaza programul de somn din ce in ce mai mult. Desi se cer aproximativ 8 ore pe zi de somn, nimeni nu prea mai tine cont de acest sfat.

Eu atunci cand sunt de serviciu, dorm undeva la maxim 5 ore pe noapte. De multe ori sunt chiar 2-3 ore… Programul este de la 6 AM la 10 PM doua zile la rand. Adica plec la 6 vin la 22, dorm pana a doua zi la 6 cat apuc apoi stau iarasi pana la ora 22 la serviciu. Apoi doua zile liber. Si sa vreau sa dorm cate 8 ore pe noapte nu am cum. 8 ore sunt intre momentul in care trebuie sa inchid statia si momentul in care trebuie sa o pornesc dimineata. Daca scad drumul dus intors, pana faci baie, pana mananci trec 2-3 ore de voie. Apoi pana adormi mai trece o ora si asa ajung sa dorm 2-3 ore pe noapte de cele mai multe ori atunci cand sunt de serviciu.

Intrebarea este ce fac atunci cand nu am timp sa dorm dar trebuie sa ma odihnesc totusi? In primul rand, conteaza foarte mult mediul in care dormi. Camera sa fie foarte bine aerisita si linistita. Nu cred ca reuseste cineva sa se odihneasca atunci cand vecinii incing o hora de toata frumusetea in toiul noptii(se intampla destul de des pe scara blocului meu). De asemenea, patul in care dormi trebuie sa te ajute destul de mult. Incepand cu salteaua si terminand cu lenjeria de pat. Eu am cumparat o lenjerie destul de frumoasa de pe www.lenjerii-lenjerii.ro si sunt destul de multumit de ea. Din cand in cand mai trebuie schimbat aerul camerei si lenjeria de pat este lucrul care aduce cea mai mare schimbare.

Trebuie sa facem tot ce ne sta in putiinta pentru a ne crea confortul necesar. Serviciul in ziua de azi este foarte stresant si avem nevoie de relaxare si de o odihna serioasa. Pot sa apara boli destul de greu de tratat si mai ales de identificat din cauza stresului, asa ca odihna trebuie sa fie sfanta. Eu incerc de fiecare data atunci cand sunt liber sa mai trag cate un pui de somn de vreo doua ore macar. Studiile arata faptul ca doua ore dormite ziua sunt echivalentul a patru dormite noaptea. Nu stiu cat de mult adevar se afla in spatele acestei afirmatii, insa am observat ca ma simt mult mai odihnit la serviciu daca dorm doua ore ziua cand sunt liber. Cu totii ar trebui sa gasim modalitati pentru a combate oboseala si stresul.

Leave a Reply