Cateva motive ca sa te apuci de pictura. Terapia prin pictura.

Dintotdeauna pictura a fost un mod de exprimare care tine in special de talent. Atunci cand ne nastem, suntem inzestrati cu niste haruri de Divinitate sau avem dezvoltata o parte a creierului intr-o anumita directie. Cam aceasta ar fi explicatia indiferent de religie sau ateism. Trebuie sa existe o explicatie pentru toata lumea, nu?

Cu toate acestea, chiar daca pictura este un talent nativ, exista sansa sa invatam sa pictam. Dupa cum spuneam, poate fi o cale de descarcare emotionala si de exteriorizare. Oamenii sunt fiinte ciudate si intotdeauna au gasit cele mai originale moduri de exprimare.

Haideti sa trecem in revista in primul rand cateva avantaje ale picturii. Comunicarea este cel mai mare avantaj pe care pictura il are. Se stie faptul ca inca din cele mai vechi timpuri, pictura a fost cea mai folosita metoda de comunicare pentru oamenii timizi sau pentru autisti. De multe ori, pictura poate capata un aspect terapeutic intrucat reusesti sa te izolezi de restul societatii in atelierul tau. Astfel, mintea ta incepe sa se odihneasca si sa se relaxeze.

Cei care doresc sa incerce pictura nu trebuie sa faca altceva de cat sa viziteze un magazin online precum cel de aici. Vor vedea ca in scurt timp aceasta izolare  dar si modalitatea de comunicare le va aduce o pace sufleteasca. Daca gasesti si materiale la oferta, este si mai indicat sa incerci. Din pacate, oamenii se feresc mereu sa incerce lucruri noi gandindu-se la costuri.

Evident, nu este o metoda de a ajunge celebru prin pictura, mai marii pictori au fost declarati geniali si intelesi cu mult timp dupa ce au trecut in nefiinta, asa ca priviti deocamdata mai mult aspectul terapeutic al picturii.

Un alt avantaj al picturii il reprezinta miscarile fine, line si precise pe care le faci cu pensula. Cati nu cunoastem oameni neindemanatici, cu doua maini stangi? Pictura este o modalitate de a-ti imbunatati coordonarea mainilor si a gesturilor.

Revenind la oile noastre, terapia prin pictura a fost inventata prin anii 1940 de catre artistul Adrian Hill. Desi are nume de roman: Adrian, originile sale sunt din Marea Britanie. Acesta a descoperit faptul ca atunci cand imaginile incep sa capete forme, se elibereaza foarte multa energie creativa a pacientilor reprimati, pacienti care nu pot transmite prin cuvinte ceea ce simt. O sa va para ciudat, insa Hill a descoperit aceasta eliberare atunci cand chiar el statea internat in spital. Apoi, a pornit un program prin care adevarate galerii de arta erau amplasate in spitale, considerand ca arta ii ajuta pe pacienti sa se recupereze mult mai repede. Impreuna cu artistul Edward Adamson, Hill pune bazele unui studio de creatie amplasat intr-un spital, dedicat expresiei prin pictura.

Iata cum, aceasta terapie a ajuns sa devina cunoscuta la nivel mondial si recunoscuta in intreaga lume. Putem incerca cu totii sa ne exprimam starile de spirit cu ajutorul picturii, nu ne costa aproape nimic. In incheiere, avem parte de un citat celebru al lui Nicolae Grigorescu:

Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o bucăţică de cărbune, şi toate tuburile din lume nu-ţi dau albastrul unei flori de inişor dacă nu-l ai în suflet”.

Asadar, lasati sentimentul sa iasa la iveala si daca nu reusiti prin viu grai, luati o bucata de carbune cum spune si marele Grigorescu si incepeti sa pictati. Pictati-va sufletele, sentimentele si gandurile.

Leave a Reply