Ce inseamna fotografia?

De mic copil am crescut alaturi de mine cu fotografia. Aveam peste tot in jur aparate foto diverse, aparatura pentru developat filme, hartie fotografica, tavi, solutii, etc. Atunci nu aparuse era digitala, anii 90 erau inca plini de “manual” sau “clasic”. Tata a fost fotograf in tinerete daca pot spune asa, iar cand s-a lasat de meserie a oprit atelierul sau la noi in casa.

Mereu a fost aceasta lupta continua intre clasic si digital. Fotografia pe film nu mai are ce cauta intr-o era a digitalului desi daca ar fi sa vorbim de calitate, filmul este net superior. Sa nu uitam ca la Hollywood filmarile se fac tot pe pelicula. Desi vremea filmului fotografic a apus de mult, digitalul vine cu ceva in plus. Prin aceasta tehnologie reusim sa modificam pozele dupa ce le-am facut deja, reusim sa le redimensionam si cel mai important, sa le tinem dupa noi si sa le vedem oriunde am fi in lume. Fotografia digitala poate fi stocata pe internet, marea marea inventie a secolului in care traim.

Am vazut fotografii exceptopnale pe www.cezartabac.ro si de multe ori ma gandeam daca ar trebui sa imi cumpar si eu un aparat foto, sa ma apuc de pozat pe ici pe colo. Va dat seama ca pasiunea celor batrani se transmite si urmasilor. Am stat departe pana acum de fotografie, si asta din cauza costurilor mari si a investitiilor masive pe care trebuie sa le faci in aparatura. Tehnica moderna te ajuta sa faci niste fotografii de expozitie, insa costa destul de mult. Astfel, am ramas mai mult pe partea de prelucrare a fotografiei si de integrare a ei intr-un concept sau brand. Am reusit sa invat de unul singur Corel Draw si sa lucrez cu el la fel de bine ca altii in Photoshop. Mereu a fost disputa asta intre Corel si Adobe, insa voi povesti alta data despre ea. Lucrand in productie publicitara am invatat ce mi s-a cerut.

Pana la urma, fotografia inseamna istorie. Inseamna tehnologie si nu in ultimul rand talent, inspiratie, timp, toate stranse la un loc, intr-un cadru.

 

Leave a Reply