Ce inseamna libertatea de exprimare?

Libertatea de exprimare in Romania poate sa insemne destul de multe lucruri, in functie de inteligenta fiecarei persoane. In decembrie 89, oamenii au murit pentru ca noi sa putem astazi sa spunem ce gandim. Insa, aceasta libertata este oare respectata? Este oare benefica pentru toata lumea? Nu stiu ce sa zic… Unii o folosesc cum trebuie, altii nu prea. Cam asta e Romania anului 2015, fiecare face ce vrea.

Ce inseamna ideea de libertate?

Libertatea mea incepe cu un cuvant si se termina acolo unde incepe libertatea ta. Daca eu sunt un om liber asta nu inseamna ca am dreptul sa-ti ingradesc tie libertatea. Ei bine, aici avem mult de lucrat noi, ca societate. Nu stim cat de mult se intinde libertatea si nici nu ne dam seama cand ingradim libertatea altuia. Avem multe de invatat cu siguranta. Nu am evoluat atat de mult in cei 25 de ani de capitalism cum ar crede unii. E drept, n-am ramas nici in Evul Mediu, dar nici prea departe n-am ajuns.

Libertatea de exprimare trebuie sa exista in esenta si in constiinta noastra. Trebuie sa fii liber sa spui ce gandesti, fara sa te temi de repercusiuni. Ceausescu te baga la puscarie daca spuneai ca nu-i convine comunismul. Astazi, nimeni nu te mai agreseaza in vre-un fel daca spui ca nu-ti place Iohanis sau Basescu sau Iliescu. Este dreptul tau la opinie pe care nu poate nimeni sa ti-l mai ia.

Mai grav este atunci cand libertatea de exprimare este ingradita de politic sau de abuzuri. Se intampla destul de des intr-o tara incomplet dezvoltata din punct de vedere al mentalitatii. Inca nu gandim precum occidentalii si asta este in dezavantajul nostru. Se spune ca suntem cu 50 de ani in urma Europei, cam cat ne-au tinut comunistii in loc, insa eu unul cred ca sunt vreo suta…

One Response

  1. Dragos August 27, 2015

Leave a Reply