Ce inveti intr-o tipografie?

Primul meu job a fost la o tipografie. Am mai povestit intamplari de acolo asa ca nu voi intra prea mult in detalii. Voiam doar sa fac o paralela cu tinerii din ziua de azi. Eu aveam 17 ani cand m-am angajat acolo si nu pot spune ca eram chiar ultimul sarantoc. Eram la scoala pe vremea aceea, treceam chiar clasa a 12-a si urma BAC-ul. Totusi, am continuat sa lucrez pentru ca a fost un domeniu care mi-a placut.

Eu intotdeauna am fost genul mai autoditact, adica am invatat singur. Am incercat sa invat din propriile greseli. Mi-a placut tehnologia si mi-au placut calculatoarele. Desi tipografia era destul de primitiva, tot pe calculator se lucra. Acolo am invatat pentru prima data ce inseamna un sistem Ciss HP 4615. Acolo am invatat pentru prima data sa folosesc o ghilotina pentru hartie A4. Am invatat multe si am invatat de drag.

Conteaza extraordinar de mult sa iti placa ceea ce faci. Ma uit la mine la serviciul actual, plin de rutina, de oameni ciudati pe post de clienti, nu-mi place deloc. Nu are nici o legatura cu ceea ce imi place mie in adevaratul sens al cuvantului. Singurul obiect din incinta statiei de lucru care imi aminteste de vechile pasiuni este o imprimanta multifunctionala. Putin mai avansata, ce-i drept, caci timpul nu sta in loc. Foloseste un cartus HP 301 destul de fiabil. Desi producatorul nu este de acord cu reincarcarea lor, pot spune ca tragi de voie jumatate de an pe unul. Eu il folosesc la statie de mai bine de 6 luni si in fiecare zi sunt ceva acte de scos la imprimanta.

In fine, ideea era ca atata timp cat iti place ceea ce faci, nu percepi munca precum un job, ci ca pe o distractie.

Leave a Reply