Ce router sa aleg?

Cred ca este cea mai intalnita intrebare pe care si-o adreseaza cei care au nevoie de un router. Adevarul este ca tehnologia moderna incepe sa fie din ce in ce mai utila. Sa ne aducem aminte de anii ‘90 cand existau doar switch-uri si routere fara antene, adica non wireless.

Tehnologia fara fir a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult pe toate palierele si astazi reusim sa ne bucuram de internet cu ajutorul unui router wireless, ce transmite semnalul direct catre telefonul mobil sau laptopul nostru fara sa avem nevoie de fire conectate la dispozitive.

In regula, decidem ca avem nevoie de un router wireless. Doar ce ne-am cumparat un laptop pe care vrem sa il transportam prin camera sau sa il luam cu noi in pat fara sa tragem si cablul de internet dupa noi. Wireless inseamna libertate si desi e aparent simplu sa mergem la magazin sa cumparam un router, sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le luati in calcul atunci cand veti avea nevoie de unul, dupa cum urmeaza…

Suprafata pe care acesta trebuie sa o acopere este cel mai important factor. Daca aveti o casa cu etaj, atunci aveti nevoie de un router puternic capabil sa emita si prin pereti si pe distanta destul de mare. Ezitati sa cumparati solutii ieftine de 50 – 80 de lei intrucat in acest caz nu vor functiona. Eu va recomand un D-Link precum cel de aici. Peretii sunt cei mai mari inamici ai semnalului emis de routerele wireless si veti avea nevoie de unul destul de potent.

Dupa ce ati calculat cu atentie suprafata, luati in calcul si problema Gigabit. Poate ca nu il veti cumpara doar pentru wireless si in acest caz, daca aveti un abonament de internet cu viteza Gigabit veti avea nevoie si de un router Gigabit sau care sa aiba porturi 10/100/1000. Puteti sa verificati oferta celor de la stradait.ro, cu siguranta au ceva pe stoc.

Dupa suprafata de acoperit si detaliile tehnice, urmeaza fiabilitatea. Eu va spun un singur lucru: fugiti de ZTE si Huawei. Am avut destul de multe probleme cu ele si nu as putea niciodata sa le recomand cuiva. Orientati-va catre marci de renume precum D-Link, Asus, Cisco, etc….

Leave a Reply