Cine are nevoie de un plan de afaceri?

Toata lumea as putea raspunde, toti cei care desfasoara activitati economice. Firmele si antreprenorii trebuie sa aiba intotdeauna un plan de afaceri bine pus la punct pentru a trece perioada de criza economica in care ne afundam de mai bine de 6 ani. Toate celelalte tari ale Uniunii Europene au inregistrat cresteri economice semnificative, numai Romania tot la vale se indreapta.

Ma uit in primul rand la firmele mici, imm-uri, pfa-uri, ii-uri. Ma uit pe strada in cartier si observ ca s-au inchis mai mult de jumatate din magazinele de cartier. Cauza o stim cu totii: imposibilitatea castigarii luptei cu hipermarketurile. Magazinele de cartier sunt aprovizioate de intermeriari si de cele mai multe ori pretul marfii de achizitie il depaseste pe cel al produsului de la raft din hipermarket.

Ce-i de facut in aceasta situatie? Ce putem face pentru a ne salva afacerile de la dezastru, un dezastru care nu depinde de noi ca si patroni. Cred ca ar trebui ca toata lumea sa incerce niste accesari de fonduri europene 2015. Sunt niste bani pusi la dispozitie de Uniunea Europeana exact pentru genul acesta de probleme. Firmele mici trebuie sustinute si ajutate in perioade de deznadejde, trebuie ajutate sa se retehnologizeze si sa avanseze din punct de vedere al productiei.

Din pacate, absorbtia de fonduri europene nu este foarte mare. Din ce motiv lumea nu doreste sa ia acesti bani nu pot sa inteleg. Noi cotizam la visteria Uniunii Europene in fiecare luna si in fiecare an. E momentul sa mai si luam inapoi, nu numai s dam. Saraci am fost ca popor de cand ne stimp, macar acuma sa porfitam si sa facem ceva si pentru noi.

Am impresia ca de fiecare data cand se schimba regimul politic, poporul acesta saraceste mai mult. Nu cred ca vor veni vreodata vremuri bune din punct de vedere al prosperitatii oferite de stat. de multe ori statul este cel care iti pune afacerea pe butuci prin diverse taxe si impozite si biruri care te sufoca. Ajungi la concluzia ca de cat sa ai o afacere in Romania si sa incerci sa fii corect, ori o lasi balta si te apuci de altceva ori incepi sa furi statul pentru a putea face ceva si pentru tine. Din doua una… asta e realitatea.

Leave a Reply