Construim cu cap?

Se pare ca nu. In Romania ultimilor 25 de ani se perpetueaza constructiile facute dupa ureche, nu cele bazate pe un plan serios. Meseriasii nostrii nu mai pot fi deosebiti intre ei. Si aici ma refer strict la cei care se pricep la ce pretind si la cei care au 100 de meserii si nici o calificare. Povesteam intr-un articol precedent ca pe scara blocului meu, din 20 de vecini, 10 sunt meseriasi. Ce inseamna sa fii meserias? Inseamna sa te pricepi la o meserie indeajuns de bine, incat sa nu existe lucruri legate de ea pe care sa nu le poti rezolva. Aici este problema, dupa anii 90 s-a umplut de falsi meseriasi ce incearca pe toate caile sa faca un ban in plus, desi nu se pricep la ce li se cere sa faca.

Pai as vrea sa stiu si eu cati dintre cei care isi construiesc case respecta proiectul? Aproape nimeni, pentru ca de cele mai multe ori casele se construiesc in regie proprie de catre meseriasi. Unii din ei habar nu au sa citeasca un proiect, ce sa mai zic de executie? Pai cati nu am vazut case facute stramb sau care ulterior au fost demolate pentru a fi facute de la capat? Din pacate e plin de asemenea exemple.

Superficialitatea de cele mai multe ori impiedica oamenii sa faca lucruri de calitate. Atunci cand te apuci sa construiesti o casa, trebuie sa faci toate studiile referitoare la terenul de amplasament. Este foarte important acest aspect. Pai cati nu s-au trezit ca dupa cativa ani de la finalizare, casa a luat-o la vale si s-au crapat peretii din cauza terenului nisipos pe care nimeni nu l-a testat inainte de toate? Hidrogeotesting official este una din firmele specializate in asemenea probleme. Cei care doresc o constructie trainica, trebuie sa evite superficialitatea si meseriasii de ocazie.

Eu unul nu am inteles niciodata de ce oamenii se zgarcesc atunci cand isi construiesc o casa. Incearca sa evite anumite teste si anumite proiecte fara sa inteleaga ca este spre binele lor sa le faca. O casa o construiesti pentru zeci si sute de ani si e interesul tau sa te asiguri de faptul ca executia se va face in termenii specificati in proiect. Proiectantii lucreaza dupa niste standarde atent calculate si alese, daca proiecteaza un zid de 20 cm, are 20 de cm cu un motiv bine intemeiat. Nu e nimeni nebun la cap sa proiecteze asemenea lucruri doar pentru a face risipa de materiale. Daca ne apucam si il facem de 12 cm in loc de 20, atunci sa nu ne miram ca dupa cativa ani peretele se crapa si casa cade pe noi incet dar sigur.

Leave a Reply