Creditele in valuta

Creditele in valuta mi se par solutia romanului care se crede mai catolic de cat papa. Desteptii care au crezut ca sunt mare scula in bascula si-au luat oleaca de muie cu francul elvetian in urma cu ceva vreme si au inceput sa strige dupa ajutor precum istericii. In prima instanta, statul a iesit la rampa si a spus exact ce trebuia, ceva de genul “Pai cine v-a pus sa va imprumutati in moneda straina?”… Nu vreau sa par rautacios, nu vreau sa par ca nu imi pasa de nenorocirile unor oameni, insa vine un moment in viata in care prostii si smecherii trebuie sa primeasca o lectie, sa vada ca ei nu sunt chiar miezul din dodoasca.

Creditele in valuta sunt foarte riscante pentru ca exista variatii ca cea din Elvetia de exemplu. Si daca te apuci sa faci o rata in banca de 500 de franci si te trezesti peste ceva vreme ca ai de dat mai mult de 1000, ce faci? De unde scoti banii? E dreptul fiecaruia sa te lase cu curul in balta in situatia asta, si statul roman si banca de la care ai luat banii. Pai cine sa vina sa iti dea restul de 500 ca sa iti acoperi rata? Banca? Cu ce ocazie? Statul? Pai statul te ajuta daca aveai lei, nu franci elvetieni. Mergeti bre si rugati elvetienii sa deie cursul valutar inapoi daca vreti sa va ajute cineva…

Dar haideti sa nu mai fim rautaciosi si sa fim in asentimentul problemei. Sa spunem si noi ca ne pare rau de situatie dar cu jumatate de gura, sa ramana totusi loc de interpretare ca articolul ar putea fi unul destul de serios, nu scris in gluma.

Leave a Reply