Cum arată o bucătărie de restaurat modern?

Restaurantele în România, în special cele aflate în orașele mici de provincie sunt folosite un pic diferit față de cele din capitală sau de cele din străinătate. Nu știu câți dintre voi ați mâncare vreodată într-un restaurant din mijlocul unui oraș mic de provincie, însă cu siguranță ați observat că acestea sunt folosite 90% pentru nunți și botezuri.

De fapt, nimeni nu deschide aceste localuri pentru a face din ele locații de luat cina sau prânzul. Toate sunt construite pentru organizare de evenimente iar unul dintre motivele pentru care acestea nu vor fi folosite niciodată în modul lor natural, se leagă bineînțeles de echiparea bucătăriilor.

Dacă ați fost vreodată într-o bucătărie de restaurant de provincie folosit pentru nunți ați observat probabil că aceasta este foarte prost utilată, nu seamănă deloc cu o bucătărie profesională, nu are plite cu inducție, nu are nici măcar o mașină de gătit.  

Acum, am și eu o întrebare. Cum și-ar putea imagina cineva că s-ar putea găti într-un restaurant pe aragaz normal, nu folosind o mașină de gătit profesională? E clar că asemenea business-uri nu vor putea fi niciodată folosite în scopul lor real și normal. Nu vor putea să bucătarii să gătească spontan niciodată dacă nu au în bucătărie aparatură modernă și mai ales profesională.

E foarte important acest aspect. Eu înțeleg că atunci când gătești pentru o nuntă, toate meniurile sunt știute dinainte și nu ai nevoie de cine știe ce rapidități, dar atunci când vine vorba despre un restaurant care se susține din clienți zilnici, lucrurile se schimbă.

Un restaurant modern destinat unui public ce vine zilnic să servească masa în incintă, trebuie să aibă în bucătărie următoarele aparate profesionale de gătit: mașini de gătit, plite, grill, friteuze, aparate de fiert paste, bain marie, cântare, module neutre pe care să se poată desfășura bucătarii și multe altele. Da, toate din inox și toate profesionale.

Cam așa arată o parte din peisajul unei bucătării moderne de restaurant și cred că cei care doresc să gătească cu adevărat în restaurantele lor se vor ocupa de această problemă a utilității din prima clipă… Altfel, vor ajunge să gătească doar pentru nunți și botezuri.

Leave a Reply