Cum schimbam mentalitatea?

Oare poate fi schimbata mentalitatea romanilor dupa 25 de ani de democratie, 25 de ani in care fiecare a inteles libertatea cum a vrut? Intrebarea asta cred ca va ramane fara raspuns. Nu cred ca se poate schimba o mentalitate colectiva cladita atata timp. Se spune ca suntem in urma Europei cu 50 de ani ca modalitate de gandire si ca civilizatie, dar daca e sa imi dau eu cu parerea, cred ca suntem cu peste 100 de ani in urma.

In primul rand e vorba despre bunul simt. A cam disparut de printre noi si incepe sa devina o fantoma. Poate ca si televiziunea, tehnologia si internetul au dus la un grad de schimbare spre rau destul de mare. Regresul acestei degradari nu cred ca va fi posibil vreodata.

Se observa aceasta schimbare in primul rand in modul de a ne imbraca. Daca treci prin dreptul oricarui liceu din Romania, o sa vezi degradarea in cel mai pur sens. Fetele se imbraca din ce in ce mai indecent, fumeaza cot la cot cu dascalii si asa mai departe. Fetele nu se mai imbraca elegant, nu mai poarta ceasuri de dama si nu mai sunt feminine. Traim intr-o lume atat de diversificata si lipsa de personalitate.

Referitor la ceasuri, cand eram eu mic nu aveam de unde alege, nu aveam diversitate. Orasul avea un singur butic cu ceasuri de unde puteai alege cateva ceasuri ieftine de care sa te bucuri. Mereu mergeam cu parintii, in fiecare an, si cumparam ceasuri pentru barbati din acelasi loc cu vecinii, prietenii, rudele. Astazi nimeni nu mai poarta ceas pentru ca nu mai are utilitate. Mai are doar eleganta. Exista o eleganta aparte pe care multi o pun la urma, nu o mai doresc si asta nu e un lucru care sa ne bucure. E ingrijorator faptul ca nu mai exista dorinta de a avea ceva unic, de a fi elegant si de a fi tu insuti. Copiem prea mult niste exemple proaste care nu fac altceva decat sa duca la o mentalitate colectiva dezastruoasa.

Leave a Reply