De ce este piata second hand supra evaluata?

In Romania exista piata de second hand pentru absolut orice. Am vazut exemplul cel mai concret: jucarii de plush. Odata cu aparitia site-urilor ce ofera posibilitatea de a posta gratuit anunturi de mica publicitate/vanzare tocmai.ro sau olx.ro, romanii au inceput sa le umple cu gunoaie, troace si ce mai gasesc prin beciul casei nefolositor propriilor nevoi.

Tocmai si olx au devenit targ de vechituri si spatiu pentru dezmemebrari auto. Nu are rost sa mai bat apa-n piua pe tema asta, caci e clar ca nu de prea multa bunastare se chinuie romanii sa-si vanda sireturile de la pantofii cu gaura-n talpa. Pantofi pe care-i posteaza cu vreo 10 lei la vanzare, in speranta ca cineva poate o sa ii cumpere vreodata folosindu-i la orice altceva inafara de a-i purta in picioare.

Exista si multe anunturi pe aceste site-uri pe care eu personal nu le inteleg. Pornind de la “masina impecabila” dar ea are saraca 20 de ani de cand a fost scoasa pe poarta fabricii si terminand cu obiectele second hand vandute cu pret mai mare sau egal cu cel de magazin. De ce ar crede oamenii ca cineva va prefera sa cumpere sh mai scump sau egal cu pretul de magazin, nu pot sa inteleg. Asadar, de ce este piata de second hand supra evaluata?

In primul rand, oamenii sunt de la tara si sunt tare prosti. Ei nu pot sa inteleaga faptul ca un obiect, o masina, un ac, odata iesti pe usa fabricii, cu timpul, isi pierde din valoare. Acul sau isi va pierde din valoare pentru ca este deja folosit. Astfel, daca oamenii ar intelege ca un laptop vechi de 4 ani nu are cum sa se vanda sh cu 1400 de lei cand nou in magazin este 1700, piata nu ar mai fi supra evaluata si noi n-am mai avea de a cui prostie sa mai radem.

Mai exista si acea categorie de hoti care profita de prostia celor care cumpara. Acum discutam de prostia celor care cumpara, nu a celor care vand. Seamana intre ele prostiile, insa fiecare are specificul ei. Banuiesc ca nu ar exista anunturi supraevaluate daca nu ar exista si prosti care sa cumpere obiecte supraevaluate, nu? Asa ca cei “smecheri” prefera sa pacaleasca si sa profite de prostia altora pentru a trai oleaca mai bine intr-o tara in care se sta la combinatie pe tocmai.ro in loc sa se mearga la munca. Deh, munca e pentru tractoare, mai usor e sa vinzi cacat supraevaluat, nu?

Leave a Reply