De ce își permit americanii mașini care consumă 15% mixt?

Mă uitam adineaori pe la gama SUV-urilor Ford din Statele Unite și am constatat cu stupoare că majoritatea au motoare de 3500 benzină care consumă undeva la 15% mixt, transformat din galoane în litri la suta de kilometri bineînțeles. Unul dintre motivele pentru care-și permit să aibă un preț la pompă de 2.70 lei/litru adică 2.4 dolari/galon este petrolul pe care și l-au luat de prin Orientul Mijlociu. Cred că în SUA este ce mai ieftină benzină din lume așa că de ce te-ai mai uita la consum din moment ce oricum ai bani să faci 10 plinuri pe lună de voie?

Și de ce nu vor ei mașini econome? Pentru că nu sunt forțați de împrejurări. Uite, dacă UE nu s-a dus prin Irak, are 4 lei/litru, nu 2.7 lei ca SUA.  Europenii sunt disperați după consum, cumpără motoare de 100 de cai, 1.6 diesel care consumă 4 litri la suta de kilometri în afara localității și undeva la 5.5% maxim mixt. Chiar și americanii s-ar bucura de un ban în plus în buzunar dacă ar opta pentru mașini ecologice dar vă dați seama că nici nu se pune problema de așa ceva. Nu și-au schimbat ei mașinile când urcase prețul galonului peste 3 dolari, ce să mai zic de viitor?

Oricum, cu rățoiul Donald la conducere, e posibil să fie ei nevoiți să-și cam schimbe mașinile. Chiar dacă până acum Trump nu a luat decizii majore care să influențeze economia țării, mai are suficient timp să dea cu boata-n baltă și veți vedea atunci cum America devine o zonă cam ca Europa din punct de vedere al nivelului de trai.

Leave a Reply