De ce ne este frica de doctori?

Frica de obicei, isi are radacini adanci in lucruri care in trecut nu au iesit tocmai conform planului. De cele mai multe ori frica se manifesta precum un distantier. Te tine departe de lucrurile ce nu iti plac, de lucrurile ce ti se par ciudate si inutile. Frica te tine departe de un nou esec, dar si de un nou succes. Atunci cand iti invingi frica, se spune ca ti-ai invins demonii si esti alt om. Cu cat ne vom feri mai mult de aceasta lupta interioara, cu atat vom avea mai mult de suferit pe termen mediu si lung.

De ce ne e frica de doctori? Ne e frica de sistemul sanitar in sine, nu de medici. Medicii apartin sistemului sanitar slab dezvoltat. Povesteam intr-un articol trecut despre amicul varului meu din Bucuresti care desi a luat media 5 la Bacalaureat, a reusit sa intre la facultatea de medicina din Bucuresti. La cu plata binainteles, dar e acolo tipul.

Sistemul sanitar sa fie vina deci… un sistem care accepta inauntrul sau oameni de nota 5 in loc de oameni de nota 10. Oamenii de nota 10 crescuti in Romania isi ia incat incat bagajele si pleaca in alte tari in care se simt respectati, nu umiliti. E inacceptabil ca dupa ani lungi de studii, statul roman sa isi bata joc de tine cu un salariu de cateva sute de lei pe luna, can in strainatate au cateva sute de lei pe zi.

Doctorul meu trebuie sa stie intotdeauna ce am. Nu are voie sa o ia pe bajbaite sau pe chicite. E inadmisibil asa ceva. Medicina trebuie sa fie cea mai exacta meserie din lume, nu e loc de eroare sau greseli. Cu toate acestea, Romania e plina de cazuri scandaloase de malpraxis. Ne lipseste acea viziune pornita de la conducerea tarii, capabila sa scoata din sistemul sanitar spagile si oamenii obisnuiti sa primeasca atentii in spitale. Trebuie creat un sistem sanitar capabil sa vindece boli, nu sa creeze altele noi.

Frica de doctori nu o sa dispara prea curand daca e sa ma intrebati pe mine. Atata timp cat mentalitatea nu se va schimba si oamenii nu vor lua in serios procesul de invatamant, lucrurile nu se vor aseza pe fagasul lor normal. Trebuie intotdeauna sa avem grija de educatie si de oamenii ce parasesc bancile scolilor. Un medic nemultumit intotdeauna isi va cauta multumirea intr-o tara straina, capabila sa ii ofere sansa de a-si indeplini visele. Suntem o tara foarte saraca si cu totii ne dorim implinire sufleteasca, materiala si mai ales profesionala. Medicina trebuie sa devina serioasa si asta cat mai repede.

Leave a Reply