De ce serverele dedicate in Romania sunt mult mai scumpe fata de cele din strainatate?

Zilele acestea am cautat un server dedicat pe care sa imi urc toate site-urile, vreo 20 la numar si sincer sa fiu am fost foarte dezamagit de ceea ce am gasit. Toti cei care se ocupa cu asemenea servicii au niste preturi aproape triple fata de ce poti gasi in Germania si bineinteles, configuratii de nimic. Daca in Germania gasesti dedicat cu 32 GB RAM si 4 core Xeon cu 40-50 euro, in Romania vei plati pentru aceeasi vrajala in jur de 150 de euro FARA TVA.

Nu am inteles niciodata de ce firmele de hosting afiseaza preturile fara TVA, probabil din cauza faptului ca isi doresc sa atraga clienti cu preturile afisate, respectiv cu 24% mai mici fata de suma care-ti apare la final de plata. Probabil zic ca odata ce a ajuns omul la final cu comanda, nu mai da inapoi cand vede ca e alta suma in cos, zice “las-o asa” in purul spirit romanesc.

Eu as intelege gainaria asta cu TVA-ul daca ar fi vorba despre un serviciu destinat exclusiv persoanelor juridice platitoare de TVA, insa mi-e greu sa cred ca firmele de hosting din Romania au asa de mare pondere de firme in ceea ce priveste lista de clienti. Parca toti clientii ar avea firme si ar fi interesati de pretul fara TVA dar chiar si asa, mi se pare corect si cinstit sa afisezi pretul real, in lei, cu TVA.

Nu e deloc ok sa ma pui pe mine posibil client sa adun 24 % la suma apoi sa inmultesc cu 4.45 sau cat dracului o fi euro in acea zi. N-am vazut nici o firma romaneasca de hosting care sa afiseze preturile finale in LEI. Asta spune totul despre seriozitatea lor.

Leave a Reply