De unde cumparam mobilier de bucatarie de inalta calitate?

Grea intrebare… Romania ultimilor 25 de ani e invatata sa vrea ieftin si mult, nu putin si bun. Traim niste vremuri din ce in ce mai dificile si din ce in ce mai ancorate in notiunea de “standard”. O sa va explic in ceea ce urmeaza la ce ma refer cand spun treaba asta.

In primul rand, nu mai exista personalitate. Nu mai exista oameni care sa doreasca un lucru diferit fata de al vecinului. Parca toti am luat-o pe ulei, intr-un sens destul de ireversibil. Parca am fi apa ce parcurge un robinet de trecere, odata trecuti prin teava nu mai e cale de intoarcere… Cam ciudata metafora, nu? Voiam doar sa scot in evidenta diluarea personalitatii in concordanta cu inteligenta. Cu cat o sa ne dorim mai mult un lucru standard cu atat vom fi mai putin inteligenti. Ce legatura are treaba asta cu mobilierul ar intreba unii? Pai are, caci ce gasesti in magazinele de bricolaj si prin orase nu sunt lucruri de calitate. Nu ai cum sa produci calitate intr-o fabrica ce trebuie sa aiba un tiraj colosal.

In al doilea rand, daca vrem sa cumparam mobilier de bucatarie de inalta calitate vom avea nevoie de un buget destul de maricel, lucru pe care romanii contemporani nu par a-l intelege destul de bine. Bantuie printre noi fantoma lui “Ieftin si bun”, insa e doar o naluca… Lucrurile ieftine nu sunt de calitate, sau mai bine zis sunt de cea mai buna calitate pana in momentul in care se strica.

Aici voiam sa ajung, la calitate. Daca decizi sa cumperi mobilier de bucatarie de inalta calitate vei ajunge la concluzia ca ai facut o alegere buna, insa pe termen lung. Intre noi fie vorba, investitia mertia si din primsa faptului ca e o investitie pe care o faci pentru zeci de ani. Pai cati dintre mai schimbam mobila din bucatarie odata ce am cumparat-o? Trec ani buni pana sa iei o astfel de decizie, sau doar cateva luni in cazul in care cumperi ceva de calitate indoielnica.

Eu unul nu as suporta ideea asta de a schimba ceva ce s-a defectat, desi e aproape nou. De cat sa am parte de asemenea surprize mai bine ma lipsesc… Cu cativa lei in plus cu siguranta poti cumpara un obect de calitate superioara care te va tine destul de mult, probabil il vei inlocui de plictiseala sau obligat de moda. E bine sa tinem cont de caracteristicile realitatii atunci cand mergem sa cumparam mobila, in special daca avem pretentia sa ne tina o viata. Pai eu unul si acum imi mai amintesc de sifonierul imens cu care am crescut 20 de ani in camera… 20 de ani acel dulap a stat fara sa se degradeze, dovada faptului ca pe vremea lui Ceausescu nu exista ieftin si prost. Astazi, lucrurile s-au schimbat destul de mult si trebuie sa ne orientam catre calitate, nu cantitate.

Leave a Reply