Despre bunul gust

Bunul gust si bunul simt de cele mai multe ori merg mana in mana. Cu cat “imbatranesc” mai mult cu atat incep sa simt tot mai acut “generation gap”, sau pe romaneste diferenta intre generatii. Ma uit la cei sub 18 ani si constat ca ii consider la fel de puslamale precum bunicii ii considerau pe parintii nostri, parintii nostri pe noi, si asa mai departe. Diferenta intre generatii estie un fapt cert pe care nu il putem combate, il putem doar constata si ne putem adapta sau nu acestei diferente. Exista totusi foarte multi batrani care se inteleg de minune cu cei tineri. De multe ori se spune despre ei ca sunt niste batrani incomplet maturizati.

Gusturile bune se observa cel mai bine atunci cand se organizeaza evenimente. Lucrand cu oameni, este imposibil sa ii multumesti pe toti. Sunt personalitati diferite, sunt gusturi diferite, insa atunci cand reusesti sa multumesti majoritatea, eu consider asta un succes. Cele mai frumoase nunti sunt organizate de cei de la www.otimar.ro. Ma refer aici la aranjamentele folosite si la bunul gust. Nunta trebuie sa fie acel eveniment unic in viata noastra, imposibil de uitat. Atunci cand iti unesti destinul si participi la o viata comuna, nu mai ramane loc pentru superficialitate si neseriozitate.

Bunul gust deriva din buna crestere. Un om crescut inconjurat de cultura nu are cum sa aiba deprinderi nasoale. E drept, nici noi nu mai suntem in masura sa stabilim ce anume inseamna nasol si ce anume inseamna bun gust in adevaratul sens al cuvantului, insa libertatea de opinie si de gandire ne permite totusi sa o facem. Uneori gresim si judecam stramb, superficial si subiectiv. Suntem oameni si avem dreptul sa gresim dar si indatorirea sa indreptam.

Bunul gust e pe cale de disparitie atata timp cat traim intr-o societate condusa de manele, de Tonciu, de Capatos, de 30% promovabilitate la bac. Aceste lucruri nu reprezinta o cultura dreapta, ci sunt niste creatii rele ale unei mentalitati colective incapabila sa distinga raul de bine. Asa simt eu degradarea din jur, posibil sa ma insel, pentru ca nimeni nu e perfect. Totusi, exemplele rele luate din mass media se observa atat de clar printre noi, incat mi se pare destul de greu sa ma insel in aceasta privinta.

Cu televiziunea, este alta discutie. Practic, la televizor se fac bani, iar bani poti sa faci numai atunci cand transmiti emisiunile cerute de majoritatea publicului. Daca noi ca tara avem un public format din amatori de prost gust, soarta noastra va fi sumbra. Mentalitatea este molipsitoare din pacate si deriva din cultura. Cu cat un popor este mai incult, cu atat prost gustul va persista pe toate palierele societatii.

Leave a Reply