Despre Mos Craciun si tehnologie

In fiecare an, traditia spune ca doar copiii cuminiti vor gasi daruri sub brad in noaptea de 24 spre 25 decembrie. Imi aduc aminte de aceasta sarbatoare de cand eram eu mic. Nu aveam tehnologie atunci, ne bucuram de jucarii simple, proaste. Proaste in sensul ca nu stiau sa faca nimic comparativ cu un smartphone sau o tableta. Jucariile generatiei 90 erau axate pe dezvoltarea personalitatii intr-un grup real de joaca, nu virtual.

In fiecare an primeam exact cadourile pe care le doream. Parintii aveau grija sa asculte foarte atent dorintele mele din jurul sarbatorii si niciodata nu imi dadeam seama cum reusau sa le tina minte pe toate. Am dus o copilarie frumoasa din care m-am trezit brusc matur. Evenimente au fost multe, insa nu e momentul sa le povestesc acum.

Primeam jucarii pentru copii cu nemiluita. Cand vecinii sau rudele veneau in vizita se cruceau cand vedeau cate jucarii aveam eu si sora mea. Astazi, jucariile nu isi mai au rostul pentru ca au fost inlocuite de tehnologia prezentului. Atunci cand faci cadou un Iphone 5, trece jumatate de an si nu te mai saturi de el. Se rezuma la putin ca si dimensiune dar bun sa zicem…

Parintii insa, au optiuni pentru ei insisi. Fata de anii 90, astazi exista diversitate pe toate palierele. Atunci cand ai un copil de exemplu, poti face cadouri de genul unui scaun auto pentru copii sau chiar carucioare.

Parca imi lipsesc vremurile simple totusi, cand nu eram asa stresati de telefoanele mobile. Deseori simt nevoia sa uit telefonul in masina in cele doua zile cat sunt liber de la munca. Sa nu ma mai sune nimeni si sa stau linistit. Din pacate tehnologia a adus nu numai avantaje, ci si stres suplimentar, o viteza marita de desfasurare a activitatilor cu care nu intotdeauna ne putem acomoda.

Leave a Reply