Despre responsabilitate

Resonsabilitatea nu cade intotdeauna in curtea celor tineri. Sincer sa fiu, cin cate am vazut pana acu, nu prea cade niciodata acolo. Se spune ca pe masura ce imbatranesti, vine si intelepciunea, responsabilitatea si simtul care te ajuta sa distingi mai usor binele de rau. De multe ori am asemuit  nu responsabilitatea cu maturitatea. Atunci cand esti copil, naivitatea si inocenta te impiedica sa gandesti rational pana la capat. Abia in momentul in care intervine maturitatea putem spune ca devenim si oameni responsabili, insa nu intotdeauna. Exista oameni in toata firea, trecuti de varsta a doua care nu au pic de responsabilitate. Poate nu doresc sau poatenu doresc sa si-o asume in anumite cazuri.

Cea mai mare responsabilitate o ai atunci cand esti parinte. Un copil mi se pare a fi telul final in viata si un examen de maturitate. Atunci cand aduci pe lume un copil si incepi sa il cresti, incepi sa combini maturitatea cu responsabilitatea. Nu cred ca exista parinte care sa nu isi iubeasca copilul, care sa nu doreasca sa aiba grija de el. (cu exceptia debiilor mintali care ii abandoneaza prin orfelinate sau spitale dupa ce se nasc).

Cand vine un copil pe lume se schimba planurile. Se schimba la 180 de grade chiar. Foarte putini sunt ceic are nu sunt luati prin surprindere de un asemenea eveniment. Problema consta in gasirea unui raspuns la intrebarea “Oare o sa fiu un bun parinte?”… fiindca nu exista carti care sa te invete cum sa cresti un copil. Ei bine, aici intervine maturitatea si responsabilitatea. Trebuie sa iti mulezi viata in jurul acestui eveniment si sa te asiguri ca faci toate pregatirile necesare, inclusiv sa cumperi mobilier pentru copii inainte cu cateva luni ca acesta sa se nasca. Nu e tocmai ok sa te zbati atunci pe ultima suta de metri.

Pana la urma, educatia primeaza. Educatia pe care o primim de la parintii nostrii o vom transmite mai departe. Samanta buna se cunoaste in comportamentul celui mic si fiecare bucatica din personalitatea noastra se va regasi si in cea a copilului pe care il vom aduce pe lume la un moment dat.

Leave a Reply