Despre Romalimenta si risipa de alimente

Ei bine, Romalimenta reprezinta o federatie destul de importanta la nivel national, ce grupeaza majoritatea asociatiilor si a patronatelor din industria alimentara. Federatia are scopul de a sprijini pe toate planurile dezvoltarea industriei alimentare din Romania, in concordanta cu standardele europene, in special exporturile de elimente pe piata unica dar si inafara Uniunii Europene.

Romaleimenta incearca de asemenea sa obtina rezultate in prevenirea risipei de alimente. Stim cu totii ca in Romania se cumpara extraordinar de multa mancare, din care se arunca aproximativ 75%. Nu trebuie decat sa ne uitam la ce se intampla in preajma sarbatorilor, cand hipermarketurile sunt pline de oameni ce abia imping niste carucioare umplute cu alimente pana la refuz. Masa de Paste sau de Craciun nu tine o luna. Alimentele cumparate atunci cu siguranta ar ajunge doua luni unei familii cu 3-4 membrii. Bineinteles ca se fac eforturi disperate in acele zile pentru a prepara alimentele cumparate, alimente care apoi ajung la tomberon. Nu poate nimeni sa manance un carucior intreg in 2 zile. Risipa de alimente apare din cauza mentalitatii, din cauza faptului ca lumea nu intelege ce inseamna sa ai o masa bogata de sarbatori. E bine ca cei de la Romalimenta incearca sa schimbe ceva in privinta aceasta desi nu cred ca vor reusi mare branza. Romanii nu sunt genul de oameni care sa fie educati. Eventual cu ciomagul da, ar avea rezultate destul de bune, insa legea de vreo 25 de ani nu mai permite astfel de tratamente. Daca oamenii ar constientiza faptul ca in lume inca se moare de foame si copiii sufera de malnutritie, poate risipa de alimente nu ar fi atat de mare. Macar din solidaritate. Mi-ar place sa vad ca cum oamenii care arunca tone de mancare le-ar da celor nevoiasi macar. Ar face un bine, nu un rau.

Romalimenta pune la dispozitia intreprinzatorilor si o serie de documente precum cele pentru etichetare nutritionale, disponibile in format PDF pe site-ul lor. Ma bucur sa vad ca exista totusi un grup care isi da interesul pentru ca tara sa mearga inainte, sa iasa din impas incet incet, desi se pare ca ar fi imposibil uneori.

Leave a Reply