Diferite moduri de a incarca o baterie

Incarcarea vrac – acesta este procesul principal de incarcarea a unei baterii. In timp ce incarcatorul este in modul vrac, acesta va oferi un amperaj cat mai aproape de eticheta sa, atat cat acumulatorul va permite. Astfel, un incarcator de 40 amperi va oferi 40 amperi in modul vrac, pana cand acesta incepe sa se umple cu putere. In timpul fazei in vrac o baterie este umpluta de la 0% pana la aproximativ 80%. Numai un ciclu de incarcare de egalizare, realizat cu ajutorul unui egalizator poate fi completat fara acest procedeu. Tensiunile vrac sunt de obicei 14.1 – 14.6 volti pentru un model de 12 volti.

Incarcarea de absorbtie – acest procedeu este ultimul si cea din urma etapa a incarcarii cu un incarcator in 3 etape. Incarcatorul porneste, incarca in modul vrac pana la 80%, iar apoi trece in modul de absorbtie. Modul de absorbtie apoi “termina” bateria, aducand-o la 100%. Incarcatorul va trimite un curent constant de tensiune pana cand acumulatorul este complet incarcat. Tensiunile absorbtiei sunt aceleasi ca tensiunile vrac, 14.1 – 14.6 volti pentru un acumulator auto, moto 12 volti , dar amperajul ajunge la zero. Tensiunea ramane constanta in timp ce acumulatorul ajunge la 100%, dar amperajul prin incarcator scade de la 40 de amperi la 0 amperi.

Incarcarea flotanta – Odata ce un incarcator este incarcat, acesta ar trebui sa fie scos de pe ciclurile de incarcare de mai sus, pentru a evita supraincarcarea. Cu toate acestea, acesta incepe sa se degradeze, de indata ce este scos din incarcator, printr-un fenomen denumit auto descarcare. Datorita auto-descarcarii, bateriile pierd intotdeauna un anumit procent de energie, in timp ce se degradeaza, doar stand degeaba. Incarcarea flotanta nu le va supraincarca, ci va impiedica degradarea. Acest procedeu este similar cu egalarea presiunii apei in doua conducte. Ambele conducte au aceeasi presiune, impingand apa una impotriva alteia. In cazul in care exista o scurgere, cealalta conducta va impinge apa in locul acesteia. Ei bine, stim ca bateriile noastre prezinta scurgeri, asadar lasam incarcatorul sa umple scurgerile. Modelele AGM sunt cele mai eficiente, urmate de acumulatorii gel si apoi cele inundate intregesc grupul. Cu cat mai putin eficienta si mai putin stabila este bateria, cu atat mai mult este nevoie de incarcarea flotanta.

Leave a Reply