Drepturile angajatilor

Am spus de multe ori faptul ca am intrat in Europa doar cu numele, doar pe foaie sau doar la numar… Nu prea contam ca si tara ce-si respecta drepturile cetatenilor pentru ca dam cu batul in balta in cel mai clasic sector si anume in campul muncii. Sunt curios daca exista oare angajator in Romania care respecta drepturile elementare ale angajatilor. Adica daca in contract sunt trecute 8 ore, 8 ore sa se lucreze si in realitate. Eu unul nu am intalnit asa ceva. Toti angajatorii cauta sa te lucreze cat mai mult si sa dea cat mai putini bani la stat. daca pot, nu se sfiesc sa incheie contract pe 2 ore pe zi si sa te munceasca 12. Orice leu dat la stat este un leu mai putin in buzunarul lor, asa ca au tot interesul.

In cazul in care nu stiati, daca eu imi fac o firma si doresc sa angajez pe cineva cu salariul minim pe economie, o sa platesc vreo 500 de lei taxe la stat pentru cei 724 de lei pe care angajatul ii primeste. E de-a dreptul ridicol acest grad de impozitare si din aceasta cauza salariile sunt cum sunt. Jumatate din tara munceste pe salariul minm pe economie. Nu mi-ar conveni sa angajez in aceste conditii, dar daca as face-o cu siguranta as incerca sa respect drepturile angajatului. Macar orele sa fie cele din contract daca banii sunt si asa putini.

Drepturile angajatilor trebuie respectate dar si acestia trebuie sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu. Platesti pe cineva dar astept si tu ca el sa isi faca treaba. E putin complicat pentru ca de cand ma stiu, patronii se vaita de angajati si angajatii se vaita de patroni… vechea poveste …

Leave a Reply