Epoca lui Zidanne

Zidanne este fara indoiala unul dintre cei mai buni jucatori de fotbal din istorie. Chiar daca s-a retras, cu siguranta nimeni nu ii poate uita driblingurile atat de reusite pe care le facea fara oprire, un meci intreg. “Bicicleta lui Zidanne” a ramas in istorie drept un dribling monumental, cum numai Zizou era in stare sa conceapa.

Zinedine Zidanne, francez la origine, a servit cu mare drag atat nationala Frantei cat si echipele de club la care a jucat. Nu a fost niciodata un jucator de pluton sau de umplutura, a fost intotdeauna un capitan de echipa deosebit si un om care putea sa decida soarta unui meci de unul singur. Perioada in care Zidanne a fost activ a coincis destul de mult cu perioada in care Generatia de Aur era inca in picioare. Erau niste vremuri atat de simple, la fel ca si driblingurile. Parca in acele vremuri, respectiv in anii 90 toate erau mai simple, pana si fotbalul. Fotbalul era spectaculos prin simplitatea cu care fazele decurgeau de la o poarta la alta. Nu vedeai pe nimeni sa calce pe minge incercand sa faca un dribling super complicat. Toata lumea juca simplu si spectacolul era asigurat.

Imi aduc aminte cum viuau stadioanele cand Zidanne intra in actiune. Pe langa faptul ca avea o tehnica extraordinar de bine pusa la punct, era in stare sa suteze si de la distanta. Daca stau bine sa ma gandesc Zidanne era omul pericol. Putini erau cei care reusau sa ii tina piept si din acest motiv, nationala Frantei a fost pentru multa vreme campioana absoluta. E drept, acum, dupa ani buni, parca au inceput sa semene si ei cu Romania. Generatiile de jucatori fenomenali s-au stins peste tot in lume, nu doar in Romania, insa parca la altii apar noi talente… la noi? Nimic…

Leave a Reply