Examenul pentru atestate profesionale: o gluma proasta

Ca orice examen in tara asta, examenele de atestare profesionala sunt o gluma proasta. Ma refer aici la cele pentru transportul de marfuri si marfuri periculaose, agabaritice,etc. Sunt atestatele care te califica in meseria de sofer profesionist si fara de care nu te poti angaja nicaieri. E musai sa le ai si costa destul de multi bani. Aproape 1500 de lei fara sa mai pun la socoteala cardul pentru tahograf.

Scolile de soferi au interesul sa aibe cat mai multi elevi pentru aceste atestate ca sa ia cat mai multi bani asa ca, o data pe luna intr-o sambata se strang gramada in fata scolilor de soferi care se ocupa cu asa ceva puhoaie intregi de oameni. Bineinteles ca nimeni nu invata nimic pentru examen. O sa povestesc in cele ce urmeaza cum se califica oamenii in meserii precum cea de sofer profesionist, sofer de taxi si asa mai departe.

Urc in sala la calculator si zaresc un loc liber chiar in mijloc. Erau cred ca 30 de calculatoare. Ma asez pe scaun si ma uit in jur. Era foarte multa lume in picioare si nu intelegeam de ce. Ma uit mai bine si observ ca din 2 in 2 calculatoare se afla o persoana cu o carte in mana. Acea persoana era desemnata sa rezolve chestionarele celor care dadeau examen. Asa va sa zica, tu stai frumusel la calculator si scoala cu pricina angajeaza personal care sa steie in spatele tau, sa caute in carte intrebarea si sa iti dea raspunsul.

Eu cand am intrat in sala am avut impresia ca se dau ceva colaci acolo gratis din moment ce era atata lume, pe urma am inteles ca erau 50 de oameni, 30 la calculatoare si 20 care sa sopteasca raspunsurile. Toata lumea e fericita. Tu iei examenul fara sa inveti nimic si ei fac o carca de bani. Eu nu am avut nevoie de ajutor la nici un examen pentru ca l-am luat in serios si am invatat desi nimeni nu ma crede cu adevarat.

No Responses

Leave a Reply