Fugiti de meseriasi

Viata e facuta de asa natura incat nu iti permite sa le stii pe toate. Mintea si capacitatea umana de a invata sunt finite. Nu exista om pe pamantul acesta care sa le stie pe toate. Cei credinciosi ar spune ca doar Dumnezeu le stie pe toate, Creatorul suprem. Fiecare om isi alege un drum pe care sa mearga odata ce termina scoala. Isi alege o meserie in care se perfectioneaza tot restul vietii. Cam acesta ar fi cursul pregatirii profesionale in cele mai multe cazuri.

Ce faci domne cu romanu’? Romanul stie sa le faca pe toate. Cel putin, asta sustine. Ma uit in jur si vad meseriasi peste tot. Toata lumea se ocupa cu constructii, cu amenajari interioare si mai ales cu mecanica auto. Fiecare vecin de pe scara in care locuiesc eu practica alte 5 meserii fata de cea de baza. Jumatate de scara sunt paznici (va dati seama cata perspectiva) asa ca in timpul liber (mult la numar), se ocupa cu renovari de apartamente. Vecinul de langa mine asa de bine a facut instalatia sanitara a vecinilor de de-asupra mea incat la cateva zile am avut parte de inundatie.

Repet intrebarea? Ce faci cu romanii? Se pricep la toate si la nimic. Tara e plina de meseriasi priceputi dupa spusele altora, nu dupa spusele calificarii. Cunosc oameni care au 10 meserii si nici o calificare. Daca ii intrebi ce cursuri au urmat ca sa ii recomande meseria ridica din umeri. E strigator la cer pentru ca in acest mod, cu 100 de meseriasi pe metrul patrat, devine uneori imposibil sa ajungi la cineva care se pricepe in adevaratul sens al cuvantului, care are calificari si scoli in domeniu.

Dupa anii 90 s-a umplut de meseriasi de carton, care au tras inapoi piata muncii oferindu-si serviciile de 2 lei chiar pe suma de 2 lei. Adevarul e ca 2 lei dai, 2 lei te tine. Si oamenii care au avut nevoie de lucrari sunt de vina pentru ca au cautat intotdeauna cea mai ieftina mana de lucru, fara sa se mai gandeasca daca cel care vine pe putin chiar stie ce e de facut acolo. Un meserias in adevaratul sesn al cuvantului isi cunoaste valoarea si stie cat valoreaza exact munca lui. Nu o sa vina niciodata sa lucreze pe bani de nimic.

Eu unul am renuntat sa mai caut meseriasi printre vecini, printre rude si chestii de genul. Cand am nevoie de ceva apelez la servicii247.ro. Prefer intotdeauna oameni care sunt calificati si care numai meseria respectiva o practica de o viata. Calitatea executiei va fi mult superioara.

Nu vreau sa spun ca nu e bine sa stii sa faci multe. E bine, insa pentru tine si atat. Problema cu romanii este ca daca azi invata din vazute sa faca un lucru, maine o sa inceapa si el sa faca pe la altii contra cost. Numai ca nu are experienta si pana ajunge sa ii iasa si lui exact ca celui de la care a furat meseria din privire, e poveste lunga.

One Response

  1. borceablog August 8, 2014

Leave a Reply