Generatii

Trec prin fata mea, prin port, doi oameni, tata si fiu. Tatal are undeva la 80 de ani iar fiul undeva la 50. I-am mai vazut in zona dar am evitat sa scriu un articol pe tema aceasta, m-am luat cu alte treburi. Am vrut sa scriu un articol pentru ca mergeau cot la cot amandoi si au trecut pe langa un cos de gunoi… Au inceput sa adune gunoaiele de pe jos si sa le puna in cos desi nu erau ale lor, desi nu erau gunoieri, nu lucrau la spatii verzi.

Astazi i-am vazut din nou. Ploua… Batranul incearca sa intepe cu varful de la umbrela o punga goala de seminte aruncata tiganeste la 1 metru de tomberon. Incearca vreo 30 de secunde timp in care fiul il asista. Probabil ca batranul nu putea sa se aplece. Intr-un final, fiul se apleaca, ia ambalajul si il pune la cos. Se mai uita o data imprejur sa vada daca mai sunt gunoaie pe jos si pleaca.

Este ceva atat de neobijnuit sa vezi oameni simplii, trectori cum se apleaca pe strada si pun gunoaiele aruncate de altii in cos… Uneori as fi crezut ca cei doi sunt straini care au crescut o viata intreaga intr-o tara civilizata, insa ii aud vorbind. Erau romani. Cum e posibil sa existe asa ceva? Nu pot sa inteleg. Probabil ca m-am obisnuit eu cu nesimtirea. Aceasta a devenit predominanta tarii si atat de rar vezi oameni cu bun simt incat ramai surprins de asemena gesturi.

Ma uit de exemplu la scara blocului cand vin seara acasa. Se strang copii de 14 – 20 de ani in fiecare seara si sparg seminte. Arunca cojile pe jos, calc pe un covor de seminte de fiecare data. Sunt niste nesimtiti crescuti de niste parinti nesimtiti, ce poti sa zici altceva? De unde bun simt la copii daca parintii nu i-au educat cum trebuie de mici? Asta e problema in Romania: EDUCATIA.

Leave a Reply