Inca mai folosim cablul VGA

Am constata cu stupoare ca majoritatea prietenilor mei inca mai folosesc cablul VGA pentru a trimite semnalul din palca video a PC-ului la monitor. Acest cablu, analogic, este printre noi de cand lumea si intre timp au aparut standarde mult mai ridicate, cu o claritate a imaginii mult mai mare precum DVI, HDMI si asa mai departe. De mentionat, prin VGA nu se pot reda rezolutii mai mari de 1920 x 1080.

De ce nu ne modernizam?

E o intrebare destul de buna. In Romania, se merge pe principiul “de ce sa schimb daca merge si asa?” Chiar si impatimitii tehnologiei prefera un cablu VGA in schimbul digitalului atunci cand il primesc degeaba sau atunci cand sunt multumiti de 1080p… Nu stiu de ce, insa poate ar trebui sa fim putin mai mult inclinati inspre calitate, chiar daca standardele vechi sunt inca functionale.

Nu ne modernizam pentru ca nu vrem si pentru ca pe moment nu avem nevoie. Daca aveam VGA in 2002, avem si in ziua de azi si culmea, palcile de baza moderne inca vin din fabrica cu acel port inclus, ma refer la cele ieftine bineinteles. Placile de baza low buget ia in calcul destul de serios cablul VGA si au grija sa includa acel port pe langa HDMI, DVI sau Display Port.

Pe palcile moderne, exista si Thunderbolt, o conexiune tipica pentru produsele Apple, care insa a fost implementata si pe Pc-urile normale de ceva ani, capabila de viteze incredibile pentru transfer de date si dar pentru transfer de imagine.

Cred ca vom folosi cablul VGA pentru multi ani de acum inainte fara sa schitam nici cel mai mic gest inspre modernizare. Atata timp ca calitatea imaginii nu ne deranjeaza, cablul VGA este ok. Daca avem de gand sa folosim un monitor capabil insa, ganditi-va de doua ori.

Leave a Reply