Increderea in sistemul sanitar romanesc

Increderea in medicii din romania se apropie de pragul ridicolului. Cred ca avem cei mai multi bolnavi din Europa socotiti la numarul total de locuitori ai tarii. Din pacate, sistemul a ajuns sa fie atat de corupt, incat nimic nu se mai poate face pentru a redresa situatia si de a combate aceasta anatema aruncata asupra unei tari prea sarace sa se poata abtine de la spaga si de la rautati. Europa este acolo, insa noi nu putem sa ne alaturam ei cu aceasta mentalitate abjecta, mulata pe coruptie si nesimtire.

Ca tot vorbeam despre Europa, am inteles ca in ultimii ani am exportat personal medical in valoare totala de peste 400 de milioane de euro. Daca stau sa analizez situatia, cred ca cifra ar mai trebui modificata putin, mai trebuie umflata oleaca. Din Romania au plecat atat de multi medici, incat tara asta nu mai are pe cine sa se bazeze in ale ei spitale. Au ramas aici doar cei care s-au putut adapta unui sistem sanitar ridicol, bazat pe spaga si pe performanta slaba.

 

O sa isi puna toata lumea intrebarea de unde vine aceasta performanta de subzistenta, daca pot sa o numesc asa. Pai nu am avut noi exemple foarte clare in persoana lui M? Cine este M? M este prietenul unui var de-al meu care in urma cu vreo 3 ani a intrat la Facultatea de Medicina din Bucuresti cu media de Bacalaureat … 5. Cred ca va puteti imagina ca doar la cu plata, insa ce medici de nota 5 or sa iasa de pe bancile acelei facultati, numai Dumnezeu stie. Si ne mai miram de malpraxis? Eu zic ca ar trebui sa incercam sa schimbam incet incet standardele in aceasta tara, caci avem nevoie si de medici performanti, nu doar de laturi, de depuneri ce raman mereu pe fundul vasului. Asa cum durerea se trateaza cu Deep Relief, si bolile trebuie tratate profesional si cu exactitate. Pai stim cu totii ca majoritatea medicilor practica ghicitul, nu identificarea bolii. Parca am fi in evul mediu… Cam asta e sistemul sanitar romanesc, cu medicina ce functioneaza pe principiul dozatorului de cafea: adica bagi fisa, ti se da, nu bagi fisa, nu primesti nimic. Desi medicii fac un anumit juramant atunci cand isi ia meseria in fapt, uita de el in secunda 2, asteptand sa li se bage plicul in buzunar din ce in ce mai des. Urata treaba, cu totii avem dreptul la sanatate si din pacate suntem luati drept fraieri de niste oameni care au fost pusi in functii inalte tot de noi. Schimbarea trebuie sa vina de la varf, insa atata timp cat noi ca si cetateni cu drept de vot ne complacem in situatia creata, nu vom avea niciodata o tara europeana din punct de vedere al mentalitatii si al gandirii. O sa gandim in continuare tot ca cimpanzeii, o sa cartim pe la colt de strada si asa o sa ne treaca o viata plina de nemultumiri si de necazuri.

Leave a Reply