Incultura

Incultura in Romania a devenit in ultimii ani o stare de fapt. De unde cultura daca tinerii nu mai invata carte? Se spune ca formarea celor mici incepe de acasa, sub forma celor 7 ani si apoi continua cu scoala. Sunt 12 ani de scoala in care copiii se pregatesc de maturizare, se pregatesc sa ia viata in piept si sa devina oameni in toata firea. De ce consider ca scoala nu mai este capabila sa cultive cultura? Pentru ca ma uit la examenele de bacalaureat, un circ in toata regula. Cum adica 70% promovabilitate la bac? Adica 70% din tinerii viitoarei tari se duc degeaba 12 ani la scoala? Ei bine, se pare ca da… Cultura in Romania nu mai este o prioritate de mult pentru nimeni. De ce sa se chinuie sa invete copiii pentru a reusi prin propriile forte cand au atatea exemple pe la TV de fete si baieti fara carte care au ajuns plini de bani? E normal ca nimeni sa nu mai vrea carte.

Intrebarea este incotro? Incotro cu tara asta din moment ce cartea nu mai reprezinta o prioritate pentru nimeni? Va veni un moment in care acesti tineri vor ajunge sa aiba putere de conducere in Romania, parlamentari, ministri, presedinti… Cum o sa arate Romania ca tara cand va fi condusa de niste inculti? Prea multa nepasare pentru carti si pentru inteligenta din partea tuturor. Pai sunt curios tineri intra intr-o biblioteca precum acestea, sau cati tineri sub 20 de ani frecventeaza un cinematograf? Traim in tara pirateriei si lumea nu intelege ca filmul are rolul de a cultiva o mentalitate si de a deschide noi orizonturi in gandirea celor ce il privesc.

Severinul nu mai are cinematograf de mult si cred ca nu e singurul oras din tara aflat in aceasta situatie. Daca in Bucuresti nu te impiedica nimeni si nimic sa vezi un film in oras, in tara situatia sta altfel. Din nou, ajungem la grija statului pentru cultura. Norocul nostru cu site-urile gen zilesinopti.ro, site-uri care incearca sa aduca cultura in prim plan indiferent de oras.

Eu unul sper ca Romania sa scape de aceasta pecete “tara inculta” iar tinerii sa isi dea seama de faptul ca nu vor reusi niciodata in viata fara o cultura bine dezvoltata.

 

logo-nou-zile-si-nopti

Leave a Reply