Industrializarea tehnologiei

Am inceput sa muncesc la tipografie la 17 ani. Nici major nu eram dar mi-a placut. Era o munca dificila, unde era nevoie de atentie maxima. Poate ca acest job a fost cel care m-a maturizat peste masura. Nu de putine ori mi s-a spus ca eu gandesc asemanator unei persoane de 35-40 de ani, nu de 25. Munceam ture de noapte, ture de zi, tipaream de zor carti bisericesti si imi placea. Desi mediul era unul destul de stresant, primeam ceva bani care ma motivau. Putini ce-i drept pentru munca depusa, dar eram copil si nu stiam valoarea banilor. Era primul meu job real si ma simteam implinit intr-un fel. Faceam la 17 ani munca altora de 30.

Acolo am invatat sa folosesc un laminator A3 si un Risograph. Am invatat sa fiu disciplinat si sa fiu responsabil. Cel mai important e faptul ca am invatat sa lucrez intr-un colectiv. Am observat pe masura ce am inaintat in campul muncii, ca foarte multi tineri au probleme de adaptare atunci cand se angajeaza pentru prima data.

Tipografia la care am lucrat nu avea tehnologie de ultima ora. Se lucra pe masini vechi, antice dar care inca functionau. Un mester batran, trecut de 65 de ani mai venea din cand in cand si mai facea o revizie, mai repara ceva defect. Astazi, tipografiile sunt full digitale. Se lucreaza 100% pe calculator si afacerile sunt in stransa legatura cu mediul online.

Apropo de online, internetul s-a dezvoltat destul de mult si au aparut magazine online precum Cartuseria de unde poti cumpara consumabile pentru diverse tipuri de imprimante. Tin minte ca si la tipografia unde lucram eu era nevoie de un asemenea furnizor serios. Se lucra destul de mult si cu imprimante, xeroxuri, iar pe atunci mergeam personal la Craiova dupa consumabile. Azi gasesti online de la albume foto elegante pana la alimente.

In scurt timp mediul online va prelua puterea asupra economiei, nu incape indoiala.

Leave a Reply