Intretinerea instalatiei de aer conditionat

Cele doua parti ale unui sistem de aer conditionat inverter , condensatorul si vaporizatorul, ar trebui intretinute anual pentru a maximiza eficienta si a minimiza facturile electrice. Unele dintre aceste sarcini pot fi usor de realizat de catre un proprietar; altele necesita un tehnician calificat. Iata cateva lucruri care le poti face inainte de inceperea sezonului cald.

La condensator

Deschide capacele laterale ale unitatii si:

 1. Perie cu grija murdaria de pe aripioarele de racire cu o pensula cu peri moi sau sufl-o cu un furtun. (Nu utiliza niciodata un accesoriu de spalat sub presiune, intrucat acesta poate indoi aripioarele.)
  2. Realiniaza aripioarele zdrobite sau indoite cu un pieptene fin.
 2. Curata si indeparteaza frunzele sau resturile. Acele de pin sunt in mod obisnuit cele ce duc la infundarea aripioarelor.
  4. Pentru a asigura un debit maxim de aer, curata vegetatia din imprejurimi si elimina orice obstacol pe o distanta de 1m din jurul condensatorului.

Condensatoarele sunt dimensionate pe tone de refrigerare sau “ton”. Aceasta este valoarea de refrigerare necesara pentru a ingheta o tona de apa in 24 de ore. Ca regula generala, este nevoie de o instalatie de „o tona” pentru a raci 300 metri patrati de spatiu bine izolat. Atunci cand esti in cautarea unui sistem de aer conditionat split Fujitsu, sau orice alt model, apeleaza la un specialist care va lua in considerare aspectul locuintei, nivelurile de izolare, pierderile de aer, expunerea la soare si climatul general.

La vaporizator

Opreste alimentarea, scoate capacul si:

 1. Curata suportul vaporizatorului cu sapun, apa calda, un pic de inalbitor si un burete.
  2. Toarna inalbitor prin tubul de condens al suportului pentru a ucide mucegaiul si algele, care pot bloca tubul si cauza revarsarea suportului. Verifica exteriorul tubului pentru a te asigura ca are un drenaj liber.
  3. Sterge bobinele.
  4. Aspira praful de pe aripioarele suflante.
  5. Schimba filtrul de aer. Asigura-te ca produsul inlocuitor se potriveste capacitatii suflantei.

Apeleaza la un expert

Vei avea nevoie de un tehnician pentru a verifica presiunea agentului frigorific, pentru a testa sistemul AC pentru scurgeri, pentru a curata si strange conexiunile electrice, a masura fluxul de aer prin vaporizator si pentru a se asigura ca totul functioneaza corespunzator. Este important ca oricine face acest lucru sa urmeze specificatiile producatorului pentru cantitatea de agent frigorific in sistemul de aer conditionat. “Supraincarcarea”, adaugarea unei cantitati prea mari de agent frigorific este la fel de daunatoare ca si existenta unei cantitati insuficiente.

Leave a Reply