Irigațiile – cheia către o agricultură de succes

IrigațiileRomânia este o țară cu un potențial agricol ieșit din comun. De fapt, dacă ne uităm în cărțile de istorie, această țară era denumită „grânarul Europei”. Astăzi însă situația este foarte diferită pentru că nimeni nu mai cultivă terenurile decât pentru subzistență. Mai sunt pe la țară oameni care cultivă porumb să aibă ce da pe la animalele din ogradă și cam atât. Puținii agricultori de meserie care mai sunt nu par niciodată să fie mulțumiți de recolte. Există însă oameni în țara asta care au reușit să facă business în acest domeniu pe care foarte multă lume l-a considerat terminat iar cheia succesului lor stă în irigații. Dacă veți merge pe la țară veți auzi oamenii cum se vaită că au pierdut recoltele pentru consum propriu din pricina secetei și automat realizați că această problemă poate fi evitată dacă investiți în pompe centrifuge și în grupuri de pompare.

Cu alte cuvinte, sistemele de irigații sunt salvatoare pentru orice tip de agricultură și dacă stăm să ne gândim mai bine, cred că ne aducem cu toții aminte de sistemele de irigații pe care le aveam pe terenuri în perioada comunistă. Ei bine, de-aia eram grânarul Europei, pentru că aveam niște terenuri mai mult decât îngrijite. Așa se poate lucra și acum dacă există oameni dornici să facă performanță. Avem unele dintre cele mai fertile terenuri din Europa și din păcate, majoritatea sunt lăsate în paragină. Foarte puțini cei care mai fac agricultură la nivel industrial în țara asta.

De vină pentru acest lucru este lenea oamenilor, delăsarea, lipsa de voință pentru a face ceva, migrarea populației către orașe apoi către străinătate și așa mai departe. Din păcate am ajuns să ne ocupăm de agricultura altora, pe a noastră am abandonat-o deși avem terenuri mai bune ca spaniolii sau nemții. Nu e de mirare că țările lor se dezvoltă iar a noastră rămâne în loc. La ce terenuri avem, dacă am avea grijă de ele, ar trebui să fim noi în locul lor și ei în locul nostru în ceea ce privește agricultura. Cine știe, poate pe viitor oamenii vor vedea din nou potențial în această disciplină, vor face investițiile de rigoare în irigații și vom deveni din nou grânarul Europei.

Leave a Reply