Joburi in tara somajului

Romania este tara cu peste 30% somaj la nivel national, chiar daca statisticile oficiale arata alte date. Atunci cand discutam despre un somaj procentual, ne referim la somerii luati in evidenta de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca. Ce se intampla cu acea cifra de 20% din moment ce neoficial, fara sa fie inregistrati sau luat in evidenta, exista mult mai multe persoane fara un loc de munca? E logic faptul ca cifra creste direct proportional cu saracirea tarii.

ANOFM dupa parerea mea, este institutia cu cele mai slabe rezultate din tara la ora actuala. Atata timp cat nu esti in stare sa oferi locuri de munca, te pot considera institutie inutila, sa nu mai pomenim de locurile de munca false, create doar pentru a da senzatia cetatenilor ca agentiile isi fac treaba. Pai cati dintre noi nu am facut poteca pe la Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortei de Munca si am vazut un post nou aparut pe liste? Si cand am intrebat de el ni s-a spus ca s-a ocupat… Pai cand s-a ocupat? In cele cateva minute de la afisare? Traim in Romania, unde tot ce inseamna institutie de stat este o bataie de joc generala la adresa cetateanului de rand, cetatean care cotizeaza calm si linistit luna de luna la salariile acestor functionari. Da, cei din agentii dau si locuri de munca contra cost si cate si mai cate astfel de mizerii in timp ce altii poate mor de foame asteptand un loc de munca. In fine, sa nu ne indignam inca…

Cum putem totusi sa gasim un loc de munca in tara somajului?

Avem doua variante dupa cum urmeaza:

  • Internetul: in momentul actual reprezinta cea mai sigura sansa de a discuta cu angajatorii, fara ca ANOFM sa isi bage coada la mijloc, prin site-uri de genul hipo.ro.
  • Migrarea in orase puternic industrializate sau in strainatate. Atunci cand vrei sa iti indeplinesti visele si observi cum viata iti trece prin fata ochilor in zadar, incepi sa iei atitudine. Incepi sa iti cauti locuri de munca in orase precum Bucuresti sau Cluj, ori in strainatate.

Solutia nu trebuie sa fie migratul sau internetul, solutia trebuie sa fie o tara complet functionala care sa ajute cetateanul sa traiasca mai bine. Noroc cu site-uri precum Hipo.

Leave a Reply