Lucrurile pe care trebuie sa le stii atunci cand cumperi bijuterii de aur

Cei mai multi dintre noi sunt familiari cu marcajele standard de aur de 18K si de 22K, etc, dar nu toata lumea stie ca bijuteriile de aur sunt, de asemenea marcate in functie de procentajul de aur. Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca inspectezi toate marcajele de pe o bijuterie inainte de cumparare. O piesa de 18K ar putea avea un marcaj pe ea, care inseamna ca nu este din aur solid de 18K, ci este doar placata cu aur 18K pe suprafata. Alte marcaje prezente pe o bijuterie de aur ar putea fi cea proprie producatorului, iar aceasta este o modalitate foarte buna de a urmari producatorul piesei.

Aliajele de aur nu sunt standardizate

Aurul care este mai jos de 24K este intarit prin amestecarea cu alte metale si, de asemenea, prezinta un cost redus. Un amestec de argint si cupru este cel mai popular aliaj de metal folosit cu accesta. Deoarece nu exista nici o standardizare a procentelor pentru amestec, costul existent al metalelor din aliaj, culoarea dorita sau producatorul ar putea fi motivele pentru variatiile in nuanta la bijuterii din aur de aceeasi puritate. Prin urmare, pentru o mai buna culoare, procente mai mari de aliaje de cupru sunt adesea amestecate cu metal de mici karate pentru o culoare mai inchisa si mai rosie. Astfel, metalul pretios de 10K ar putea avea o culoare mai aurie decat cel de14K, ca urmare a acestui amestec.

Patina – Schimbarea aspectului metalului

Intrucat metalele se oxideaza in timp, odata cu expunerea constanta la aer, un strat mai inchis se formeaza pe partea de sus a bijuteriei, care ofera un finisaj mat pe suprafata metalica. Culoarea si textura oxidarii suprafetei de metal gasite pe piesele de epoca sunt motivele pentru care acestea sunt cunoscute ca avand o “patina”.

Aurul alb este de fapt galben

Aurul alb este un amestec de aur galben si metale argintii, cum ar fi paladiu sau nichel si avand de multe ori un placaj cu un strat de rodiu alb pentru a-i oferi acel aspect de “aur alb”. Pe masura ce stratul de rodiu dispare in timp, culoarea adevarata de galben pal a piesei este revelata. Cu toate acestea, atunci cand stratul superior al unei bijuterii se curata, aceasta poate re-deveni “aur alb” prin re-placarea cu rodiu.

Leave a Reply