Mai putem trai sanatos?

Aceasta e o intrebare la care eu unul, nu as sti ce sa raspund. Pe masura ce inaintam ca civilizatie, incepem sa neglijam din ce in ce mai mult sanatatea si naturaletea in materie de orice, pornind de la alimente si terminand cu mediul inconjurator. Poluarea incepe sa devina o problema din ce in ce mai greu de tinut sub control, pentru ca evolutia noastra se bazeaza pe industrie.

Trecerea in sfera ECO este destul de dificila deocamdata din cauza costurilor mari de exploatare. Energiile alternative sunt scumpe si nu au un randament atat de bun ca cele conventionale. Cati dintre noi cunoastem fabrici ce folosesc energie eoliana sau ferme cu panouri solare? Prea putine sunt. Atata timp cat evolutia se va baza pe poluarea atmosferei si a mediului inconjurator, nu vom putea sa traim sanatos niciodata. Toata aceasta poluare se rasfrange asupra alimentelor, solurilor si implicit culturilor de fructe si legume ce apar in piete cu eticheta BIO.

Ca tot discutam despre alimente, piata este invadata de e-uri si de chimicale extraordinar de nocive pentru sanatatea noastra. Din pacate, industria a evoluat mult mai mult spre aceasta latura si prea putin spre latura produselor naturale. Ne mai miram de faptul ca boala secolului in care traim este cancerul? Sa nu ne mai miram asadar…

Trebuie sa incercam sa crestem siguranta alimentara cat inca mai este posibil. Se va ajunge in situatia in care alimentele pline de chimicale vor fi mult prea ieftine si cele naturale mult prea scumpe. Diferenta de pret va fi atat de mare, incat oamenii nu vor mai tine cont de beneficiile unei vieti sanatoase.

Ideal pentru noi ar fi sa renuntam sa mai consumam in exces zahar, sare si grasimi, combinat cu un stil alimentar orientat catre natural. Cu totii ne aducem aminte anii petrecuti in batatura bunicilor, la tara. Acolo toti erau sanatosi desi batrani, deoarece consumau ce produceau. Aveau vaci, porci, aveau gaini si pamanturi pe care le munceau singuri. Pot spune ca explozia de chimicale din rafturile magazinelor creste direct proportional cu abandonarea satelor si a ideii de a te ocupa cu agricultura in tara ta, nu intr-a altora.

Leave a Reply