Medicina avansata

Consider medicina ca fiind avansata in momentul in care este in stare sa identifice corect si rapid o boala, sa ofere un tratament corespunzator si de scurta durata si mai ales atunci cand pentru toate cele mentionate mai sus se foloseste aparatura de ultima generatie. Medicina de stat in niciun caz nu este avansata. Medicina de stat se bazeaza pe puterea financiara a “clientilor”. Cu cat esti mai bolnav, cu atat esti nevoit sa dai mai multe spagi la medici in cazul in care nu ai bani de o clinica privata. Problema este ca daca stai sa te gandesti mai bine, cu banii pe care ii bagi in buzunar unui medic de stat slab pregatit (stim cu totii cum se termina facultatile prin Romania), te tratezi bine mersi intr-o clinica privata de renume. Daca toata lumea ar gandi in acest fel si ar inceta sa mai bage spaga in buzunarul cadrelor medicale de stat, poate ca ceva s-ar urni in tara asta spre mai bine.

Indiferent ca ai nevoie de analize de sange sau de o vizita la endocrinologie, exista o policlinica in Bucuresti unde toate se rezolva cu un pret bun si cu medici bine pregatiti. Aici apare problema sistemului sanitar de stat. Atata timp cat nu o sa plateasca medicii la adevarata lor valoare, acestia vor fi motivati sa astepte spaga in buzunar, ori vor lua drumul strainatatii.

Ma gandeam la o ruda de-a mea mai indepartata din Anglia ce lucreaza ca medic neurolog la o clinica privata. Avea un salariu de 100.000 de lire pe an, asta vine undeva la 15.000 de euro pe luna. Ei bine, asa trebuie gandita treaba si in Romania. Medicul nu trebuie sa fie constrans de probleme financiare sau chestii de genul. Gandul lui trebuie sa fie doar la pacient. Asteptam si noi medicina avansata in … gandire.

Leave a Reply