Modernizarea in comert

Ah, imi aduc aminte de magazinul de cartier de unde ma duceam sa cumpar una alta cand eram mic. Acolo m-a prins si vanzatoarea cand veneam la furat de guma de mestecat… Era celebra guma TURBO pe toate drumurile. Am crescut cu ea si eram dependenti. Faceam colectie de abtibilde si le lipeam pe mobila, pe perete, peste tot. Toata casa era inzorzonata cu abtibilde. Anii 90 si nostalgia merg mana in mana de data asta. Nu-i cale de intoarcere din pacate, desi cu totii ne-am dori sa fie.

Culmea, magazinul e tot acolo astazi si a reusit sa tina piept avalansei de hipermarketuri sosite in oras in ultimii 6 ani. Asa e in Severin, se merge pe ideea de consum, nu pe ideea de a produce ceva. Ne mai miram ca murim de foame… In fine, e o alta discutie pe care o voi aborda alta data.

Cantarul cela ceausit cu ac mare a fost inlocuit cu o serie de cantare electronice si un sistem pos pentru o mai buna gestionare a marfii. Au si imprimante termice chiar. Ma bucur sa vad ca economia locala nu a fost parjolita de pe suprafata orasului. Ginghis Han al economiei ne-a ocolit din anumite puncte de vedere.

Ciudat, eu sper la mai bine. Modernizarea are si ea rolul ei. Nu putem sa ramanem incastrati intr-o sfera atemporala. Daca vrem sa traim trebuie sa ne adaptam lumii care se schimba continuu. Desi nostalgia ne tine legati de un trecut mai placut decat prezentul, trebuie sa intelegem ca viata se traieste cu prezent si viitor, nu ancorata intr-un timp care nu se va mai intoarce niciodata.

Leave a Reply