Ne plac cainii de rasa, insa nu avem grija de ei

In ultima vreme am vazut ca e la moda sa cresti un catel pe la casa, pe la apartament. Daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca sunt la fel de multi stapani de caini pe la bloc cat sunt la casa. Desi de multe ori am zis ca un catel n-are ce cauta intre 4 pereti, atata timp cat stapanul este unul responsabil si il scoate la plimbare de ori de cate ori e necesar, totul este in regula.

Am mai observat faptul ca desi multi stapani de caini se declara cei mai mari iubitori de animale, am constatat ca in realitate sunt vorbe-n vant. De ce spun asta? Ei bine, pentru ca incalca cele mai elementare reguli in ceea ce priveste cresterea unui patruped, dupa cum urmeaza:

  • Hranesc cateii cu ciorba si alte resturi de la masa oamenilor. Cateii au nevoie de multe alte vitamine si minerale pe care nu le poate asimila de cat din mancarea special facuta pentru el.
  • Nu duc cateii la veterinar, la controale periodice. Exista atatea clinici veterinare in jurul nostru, mobilepet.ro este un exemplu, care abia asteapta sa vada patrupede la control. Bineinteles ca nu se intampla asta din cauza inconstientei stapanilor.
  • Nu pun cipuri cateilor. Catelul trebuie sa aia cip pentru ca in cazul in care se pierde, cel care il gaseste sa poata identifica proprietarul de drept si sa il returneze. 90% dintre stapani se bazeaza pe “Lasa ca nu mi se intampla tocmai mie, pe mine ma asculta cainele, nu fuge”… Si uite ca se intampla si la case mai mari. Fara cip, sansele de a mai gasi cainele sunt minime.
  • Nu cumpara medicamente cateilor atunci cand sunt in suferinta. Cunosc N cazuri care lasa catelul sa sufera mergand pe ideea ca trece de la sine boala sau problema. Poate ca trece de la sine, insa asta nu e un motiv sa lasati animalutul sa sufere. Pentru dureri de exemplu exista geluri precum cel de aici  care pot alina suferinta. Dar trebuie sa vrea si stapanul …

Leave a Reply