Ne zbatem intre superficialitate si incultura

Am cateva cunostinte, e drept, trecute de 45 sau chiar 50 de ani, care in fiecare zi urmaresc emisiuni precum Mireasa pentru iul meu sau Nora pentru Mama. Stim cu totii despre ce este vorba in ele, din punctul meu de vedere aceste emisiuni reprezinta o hrana pentru “grasroots”… Ce inseamna grasroots? Grasroots inseamna oameni incapabili sa isi depasasca conditia, cei care se uita la telenovele in general, oameni carora le trece viata prin fata ochilor fara ca ei sa isi dea seama. Stau la televizor de dimineata pana noaptea si asteapta ca timpul sa treaca pentru ei intr-un mod cat mai natural.

Aceste emisiuni exista pe micile ecrane pentru ca exista un public foarte larg care cere acest format, tipic societatilor slab dezvoltate intelectual si social. Exista foarte multa superficialitate in acest concept si nu e prima data cand zic asta… Pana la urma televiziunile nu vor altceva de cat sa faca bani, nu mai conteaza metoda. Nu le intereseaza daca indobitocesc populatia cu astfel de emisiuni sau daca pun umarul la propagarea culturii de rang inalt. Banul sa iasa si sincer sa fiu, din cultura nu o sa iasa niciodata bani, e in zadar sa mai speram.

Intrebarea este cum se poate salva o societate de la superficialitate si incultura? Pai raspunsul sta in mentalitate. Atata timp cat acesti oameni nu vor realiza ca e momentul sa se schimbe, nimic nou nu o sa apara la orizont. Schimbarea inseamna constientizarea situatiei de fapt si, impinsi de ambitie si realitate, oamenii pun umarul la treaba pentru schimbarea in primul rand a mentalitatii colective. Fin punctul meu de vedere, societatea din Romania nu se va schimba niciodata, din contra, o sa se afunde si mai tare in definita de “grastoots”

Leave a Reply