Oare chiar merită să pleci la muncă în străinătate?

Observ foarte multă lume în jurul meu entuziasmată la maxim de ideea de a pleca la muncă în străinătate. „Mamăăă, o să facem baaani!!!”. Nu am înțeles niciodată de ce unii au impresia că pe-afară umblă cânii cu covrigi în coadă, poate din cauza faptului că cei care au plecat deja și vin în țară au grijă să se „înnoiască” cu câte un telefon, o mașină mai scumpă.

Doar 70% dintre români nu pleacă la muncă în străinătate ca să-și facă un viitor, ci ca să se laude în fața rudelor și prietenilor cu bunăstare. Foarte mulți tineri care nu au o meserie, care nu prea știu să facă nimic, privesc străinătatea ca pe o șansă de a reuși în viață dar nu din pricina faptului că i-ar ajuta să se desăvârșească pe un anumit domeniu, drum, nu, doar pentru că le-ar oferi niște bani.

Cam așa văd românii succesul în viață, sub formă de bani. Atât timp cât ai mai mult decât în țară, ai reușit, nu? Cam asta e mentalitatea celor care nu prea știu să facă nimic dar care au pretenții de la viață. Părerea mea este că atât timp cât ești bun în ceea ce faci, atât timp cât ai și tu măcar diplomă de bacalaureat, e imposibil să nu găsești ceva bun de muncă în România.

Pe piața noastră există o criză gravă de personal calificat dar din nou, repet, trebuie să știi să faci ceva. Or fi și meseriași care știu meserie și preferă să muncească în străinătate pe mai mult dar în fine, acolo e cu totul altă poveste.

Și revin la întrebarea din titlu: oare chiar merită să pleci la muncă în străinătate? Da, dacă ești plafonat în țară ca meseriaș sau dacă ești genul de om care nu știe să facă nimic.

Leave a Reply